100%
GOTLÄNDSKT KÖTT

Recept

Inspiration & smakglädje

Ett gott kött av hög kvalitet kräver rätt handlag i köket för den perfekta smakupplevelsen. I vår receptsamling finner du förhoppningsvis inspiration till helt nya rätter och återupptäcker en del nygamla klassiker. Vissa av våra recept är specialkomponerade av stjärnkrögaren Fredrik Malmstedt.

category
post_tag
placement
recepttype
portioner

Biff rydberg

  • 600-800 g oxfilé
  • 3 st gullök
  • 4 st äggulor
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 dl neutral olja
  • 2 dl färsk riven pepparrot
  • 1 kruka persilja
  • Fast potatis för 4 pers
  • Svartpeppar

Boeuf bourguignon

  • 1 kg högrev
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 2 st schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 st morötter
  • 1 1/2 msk tomatpuré
  • 4 msk smör
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl rödvin
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk soja
  • 2 timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)
  • 3 st lagerblad
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 250 g steklök
  • 400 g champinjon
  • 600-800 g mjölig potatis
  • 1,5-2 dl mjölk eller 50/50 mjölk och grädde
  • 150-200 g smör

Charktallrik med sotad ryggbiff

  • 2 st skivor ryggbiff
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl olivolja
  • En skvätt citronjuice

Chili med avocadosalsa, gräddfil och syrad lök

  • 800 g högrev, i tärningar
  • Salt
  • 3 dl kalvbuljong från tärning eller egen fond
  • 3 dl ljus öl eller coca cola
  • 2,5 msk tomatpuré
  • 1  st lagerblad
  • 1  tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk ancho chili pulver eller chipotle
  • 1  tsk oregano
  • 1  tsk rökt paprikapulver
  • 2  tsk mald koriander
  • 2  tsk spiskummin, malen
  • 1  st röd chilipeppar, skivad med kärnor
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st gullökar
  • Olivolja
  • 0,5 kruka persilja
  • Kakao
  • 2 st rödlökar
  • 1 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 st mogna avokado
  • 1 st silverlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 6-8 st körsbärstomater
  • 1 kruka koriander
  • Olivolja
  • Salt
  • Lime
Dillkött i skål

Dillkött

  • 1.2 kg grytbitar av lammbog, nötbog eller högrev
  • 2 st gula lökar
  • 2 st morötter
  • 3 st lagerblad
  • 10 st ryddpepparkorn
  • 5 st nejlikor
  • 10 st svartpepparkorn
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 msk dillfrö
  • 0.5 msk fänkålsfrö
  • 6 st färsk timjan (kvistar)
  • 1 tsk salt
  • 1 liter vatten
  • Dillkvistar
  • Dillsås
  • 8 dl buljong från köttet
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 6 kvistar dill
  • 3 msk ättiksprit (12%)
  • 5 msk socker
  • 1 st citron saft & zest (finrivet skal)
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • Salt
Djävulsgryta i skål

Djävulsgryta

  • Grytbitar av lammbog, nötbog eller högrev 500 g
  • Chorizo, i skivor 300 g
  • Gul lök, i klyftor 1 st
  • Vitlöksklyftor, rivna 2 st
  • Vatten 1 l
  • Krossade tomater 800 g
  • Kikärtor, färdigkokta 100 g
  • Svarta bönor, färdigkokta 100 g
  • Potatis 4 st
  • Rökt paprikapulver 1 msk
  • Cayennepeppar 1 tsk
  • Matolja
  • Salt & peppar
En tallrik med en bit entrecote toppad med tillbehör

Entrecôte med couvreost

4 skivor á 180 g entrecôte
20 st primörrödbetor, med lite blast
1 rulle covrée i bitar (en härlig ost från Gotland)
1 dl cashewnötter
Vattenkrasse

Vinaigrette
2 msk honung, flytande
1/2 dl balsamicovinäger
1/2 dl schalottenlök, finhackad
Olivolja
Strösocker
Salt
Svartpeppar

Tips! Koka alltid rödbetor med skalet på för att behålla smak och färg, skala betorna under rinnande vatten med händerna så åker skalet av lättare. Om Covrée: Covrée är en ost från Stafva gård gjord på komjölk, men smakar som en getost då man syrar och tillverkar den med samma metod som för getost. Det går bra att använda chèvre om man inte får tag på Covrée.

Tillagad entrecôte ligger med rotfrukter på en tallrik

Entrecôte med rotfrukter

  • Entrecôte (4 skivor) á 180 g
  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 4 st potatisar
  • 1 msk mörkt muskovadosocker
  • 1 dl färskost, smaksatt med örter
  • 0.5 kg potatis
  • 1/2 st citron (saften)
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • Timjan
  • Salt & svartpeppar

Fårfilé med svamprisotto, vitlök och spenat

  • 700 g fårfilé
  • 4 dl risottoris
  • 2,5 dl vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 tärning svampbuljong
  • 3 st schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 dl riven parmesan
  • 40 g smör
  • 1 dl riven pecorino
  • 5 stora champinjoner
  • 1 påse bladspenat
  • 1 kruka rosmarin
En tallrik med en härlig sallad och kebabspett

Fårkebab med couscoussallad

  • Fårkebab
  • 600 g fårfärs
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • Couscoussallad
  • 2 dl couscous
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • 1 st röd paprika
  • 1 st gul paprika
  • 1/2 st gurka
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st schalottenlök
  • Tomatsås
  • 2 dl krossade tomater med chili
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Tillbehör
  • 1/2 st kruka bladpersilja
  • 2 dl gräddfil

Fårköttbullar tikka masala

  • 400 g fårfärs
  • 3 msk teriyaki sauce ginger & sesame
  • 1 tsk salt
  • 2 krm mald svartpeppar
  • 1/2 kruka mynta, strimlad
  • 500 g quinoa
  • 1/2 kruka mynta, strimlad
  • 1 kruka persilja, strimlad
  • 1 burk tikka masala
  • 2 dl rysk yoghurt
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Tellicherry svartpeppar

Fårpasta med blandad svamp och rosmarin

  • 600 g fårytterfilé
  • 7 st champinjoner
  • 1 låda ostronskivling
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 st svampbuljongtärning
  • 1 kruka rosmarin
  • Parmesan
  • Svartpeppar

Fårrostbiff med kantareller

  • 600 g fårrostbiff
  • 300 g kantareller
  • 1 st färsk majskolv
  • 1 st klyfta vitlök, finhackad
  • 1 st schalottenlök i ringar
  • 15 st blad rosmarin, finskurna
  • 1/2 kruka vattenkrasse
  • 1/2 kruka gräslök, finskuren
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

  • Rotsellericréme
  • 500 g rotselleri
  • 1 st lagerblad
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 100 g färskost
  • 50 g smör

Fårrostbiff provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricots verts

  • 600 g fårrostbiff
  • 8-12 fasta potatisar
  • 100 g smör
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 st klyftor vitlök
  • 1 st citron
  • Svartpeppar
  • 2 påsar haricots verts
En form med färsbiffar och rotfrukter redo för servering tillsammans med tallrikar, bestick och tillbehör

Färsbiffar med rostade rotfrukter och getostkräm

  • 500 g nötfärs
  • 0.75 dl havregryn
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 st gul lök, finhackad
  • Salt
  • Peppar
  • Smör till stekning
En uppskuren stek ligger på ett fat

Fårstek med vitlök och örter

  • 1 kg fårstek
  • Olja eller smör till stekning
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk timjan
  • 1 msk rosmarin
  • 1 st citron, saft & zest
  • Salt
  • Svartpeppar

Flankskav med potatispuré

  • 500-600 g flankstek
  • 1 st gullök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 kruka timjan
  • 200 – 300 g kantareller
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 3 dl lingon
  • 1 dl socker
  • 600 g mandelpotatis
  • 1,5 – 2 dl mjölk eller 50/50 mjölk och grädde
  • 150-200 g smör
Ett fatt med en stek toppad med lök och örter

Flankstek med örter

  • 1 st flankstek
  • 20 g färsk timjan
  • 20 g färsk rosmarin
  • 1 st chili i skivor
  • 2 st gul lök i skivor
  • 3 st vitlöksklyftor i skivor
  • Matolja
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
En tallrik med fint upplagt sparris och kött med en grillad citron som tillbehör

Flapsteak med sparris & citron

  • 800 g flapsteak
  • 12 st vit sparris
  • 8 st grön sparris
  • 4 st sommarlökar
  • 4 st rädisor, hyvlade
  • 1 kruka gräslök
  • 1 ask kryddkrasse
  • 1 st röd chili
  • BBQ sauce
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Gratinerad pannbiff

  • 800 g nötfärs
  • 2 st ägg
  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk lökpulver
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 kruka timjan (1 msk fint hackad i färsen)
  • 8 msk riven västerbottenost
  • Salt
  • Svartpeppar

  • 2 st stora gullökar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 dl rött vin
  • 4 dl vatten
  • 0,5 st köttbuljongtärning
  • Några kvistar timjan
  • 1 kruka körvel
  • Smör

  • Delikatesspotatis
  • Olivolja

Griljering till julskinka

  • 1 st ägg
  • 2 msk senap
  • 1/2 dl ströbröd
  • Nejlikor

Grillad biff med tomatsallad & ramslökssmör

  • 1 kg biff
  • 2 st lime
  • Olivolja
  • Salt
  • Tellicherry svartpeppar

  • Ramslökssmör
  • 100 g ramslök
  • 150 g smör
  • Salt
  • Tellicherry svartpeppar

  • Picklad rödlök
  • 2 st rödlök
  • 2 st lime (saft och zest från 1)
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk socker
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk tellicherry svartpeppar

  • Sallad
  • 200 g ruccolasallad
  • 500 g tomater

Grillad flankstek med chilimajonnäs och friterad krossad potatis

  • 2 st skivor ryggbiff
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl olivolja
  • En skvätt citronjuice
En skål med en färgsprakande upplagd rätt

Grillad fläskkarré teriyaki

  • 600 g fläskkarré
  • 3 dl mathavre
  • 0.5 gurka
  • 1 st röd paprika
  • 1 st baby gem
  • 2 st salladslök
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 dl teriyaki sauce ginger & sesame
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Till servering
Teriyaki sauce ginger & sesame

Grillad fläskkotlett med broccoli och grönpepparsås

  • 2 paket fläskkotletter eller 600 g fläskytterfilé
  • 1 stor broccoli
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Sås
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk maizenaredning
  • 1 tsk grönpeppar torkad
  • 1 tsk grönpeppar i lag
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 2 msk soya
  • 2 msk oxbuljong
  • Salt
  • Till servering
  • Svartvinbärsgelé
  • Vattenkrasse

Grillad oxfilé med sparris

  • 4 bitar á 200 g oxfilé
  • 20 g grön sparris
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 50 g färska örter (t ex dragon, persilja och körvel)
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st isbergssallad
  • 2 st citroner
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
En hamburgare med smält ost, krispig sallad och tomater på en träbricka

Grillade hamburgare

  • 800 g nötfärs/ högrevsfärs
  • 4 blad romansallad
  • 4 st hamburgerbröd
  • 1 st bifftomat i skivor
  • 150 g lagrad cheddarost
  • Salt
  • Peppar

Gyroskebab

  • 800 - 1000 g fläskkarré
    4 - 6 st pitabröd
  • Marinad
    2 msk oregano
    2 msk spiskummin
    2 msk rosmarin
    2 msk lökpulver
    2 msk paprikapulver
    2 msk rökt paprikapulver
    2 msk råsocker
    2 msk sambal
    1 riven vitlök
    1 msk salt
  • 1/2 – 1 st pressad citron
    3,5 - 4 dl neutral olja
  • Sås
  • 3 dl smetana
    3 dl majonnäs
    1 riven vitlök
    2 tsk sambal
    2 msk oregano
    2 - 4 msk paprikapulver
    3 - 6 msk fanta (med socker)
    Salt

  • Ca 6 dl fint strimlad rödkål
    3 st strimlad salladslök
    1 st citron
    Salt
  • 5 st tomater
    1 st silverlök
    2 krukor persilja

Hamburgare med tryffelmajonnäs, cheddarost och karamelliserad lök

  • 1200 g högrevsfärs
  • 1 st ägg
  • 1 msk dijon
  • Vitvinsvinäger
  • 2 dl neutral olja
  • Tryffelsalt eller tryffelolja som smaksättning
  • 4 stora gullökar
  • 1 st salladshuvud
  • 2 st silverlökar
  • 16 st skivor rökt sidfläsk
  • 8 st skivor cheddar
  • 8 st hamburgerbröd
  • Socker
  • Smör
  • Salt

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

Ett knyte i ett salladsblad med härligt friterade bollar, lime och dressing vid sidan.

Högrev & quinoafritters

  • 300 g högrevsfärs
  • 150 g quinoa
  • 3 msk Teriyaki sauce ginger & sesame
  • 1 lime, saft & zest
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald svartpeppar
  • 1⁄2 kruka koriander, strimlad

  • Panering
    1 dl mjöl
    2 st ägg uppvispat med lite vatten
    1 pkt panko (japanskt ströbröd)
    salt
  • 1 l olja till fritering

  • Dipp
    2 dl sweet chilisås
    1 st lime, saft & zest
    2 msk japansk soya
    1⁄2 kruka koriander, strimlad

  • Till servering
    4 stora blad isbergssallad
    Koriander till garnering
    1 st lime

Julkryddad lammstek med apelsin

  • Lamm
  • 1.2 kg lammstek
  • 50 g smör
  • 1 st apelsin
  • 2 st hela vitlökar

  • Kryddblandning
  • 2 msk olivolja
  • 1 st gullök
  • 3 tsk kanel
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk ingefära
  • 0,5 st kryddnejlika
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 kruka koriander

Kalops med inlagda rödbetor

  • 1,2 kg grytbitar av bog eller högrev
  • 2 st gula lökar
  • 5 st morötter
  • 3 st lagerblad
  • 20 st kryddpepparkorn
  • 5 st nejlikor
  • Matolja
  • Smör
  • Kryddkrasse
  • Salt & svartpeppar
  • 20 st rödbetor små som pingisbollar
  • 2 dl ättika
  • 4 dl socker
  • 6 dl vatten
  • 3 st lagerblad
  • 1 msk kryddpeppar
En uppskuren stek ligger på ett fat

Klassisk lammstek

  • 1 kg lammstek
  • Olivolja eller smör till stekning
  • 2 st vitlökar
  • 1 msk timjan
  • 1 msk rosmarin
  • 1 st citron, saft & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar

Klassisk lammstek med råstekta haricots verts, gräddsås och vinbärsgelé

  • 1000 g lammstek
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka persilja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st påsar haricots verts
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 msk sirap
  • Vinbärsgelé
  • Citronzest
  • Potatis för 4 personer
  • Smör och olivolja att steka i
En skål med grönsaker, kött, örter och lime toppat med ett stekt ägg

Korean bbq-bowl

  • 500 g nötfärs
  • 4 msk korean bbq sauce
  • Sesamolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Tillbehör
  • 100 g spenat
  • 0.5 gurka
  • Salladslök
  • 4 dl ris
  • 4 st ägg 
  • Till servering
  • Kimchi
  • Srirachamajonnäs
  • Groddar
  • Lime
  • Chilirostade sesamfrön
  • Koriander

Köttbullar i tomatsås med spagetti

  • 600 g nötfärs
  • 2 msk ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • Salt
  • Peppar
  • Smör

  • Tomatsås
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • 1 1/2 dl parmesan, riven
  • 4 portioner spagetti eller annan pasta
  • Basilika

Lammacka med gräddkokt kål, senapsfrön och parmesan

  • 400 g lammytterfile
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 1/2 st spetskål
  • 6 st blad svartkål (ta bort stammen)
  • 1 gullök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 – 1 dl riven parmesan
  • Parmesan
  • 1 st krasse
  • Senapsfrö i vinäger (finns att köpa i matbutiken)
Två kebaber av fårfärs ligger på en bädd av couscous

Lammkebab med couscoussallad

  • 600 g lammfärs
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • Couscoussallad
  • 2 dl couscous
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • 1 st röd paprika
  • 1 st gul paprika
  • 0.5 st gurka
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st schalottenlök
  • Tomatsås
  • 2 dl krossade tomater med chili
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Tillbehör
  • 0.5 st kruka bladpersilja
  • 2 dl gräddfil

Lammkorv med risoni

  • 4 st lammkorvar
  • 3 dl risoni
  • 4 dl crème fraiche (fetaost & soltorkad tomat)
  • 1 msk rostad lök
  • 8 st sparrisar
  • 20 g ramslök
  • 4 st tunt hyvlade rädisor
  • Olivolja
  • Salt
  • Havssalt
  • Svartpeppar

Lammköttbullar tikka masala

  • Lammköttbullar
  • 400 g lammfärs
  • 3 msk teriyaki sauce ginger & sesame
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald svartpeppar
  • 0,5 kruka mynta, strimlad
  • 500 g quinoa
  • 0,5 kruka mynta, strimlad
  • 1 kruka persilja, strimlad
  • 1 burk tikka masala
  • 2 dl rysk yoghurt
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Tellicherry svartpeppar

Lammpasta med blandad svamp och rosmarin

  • 400-600 g lammytterfilé
  • Valfri pasta
  • 6-8 st champinjoner
  • 1 låda ostronskivling
  • 3 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 1-1,5 dl vatten
  • 4-5 dl vispgrädde
  • 0,5 st svampbuljongtärning
  • 1 kruka rosmarin
  • Parmesan
  • Svartpeppar

Lammrosbiff provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricot verts

  • 600 g ammrostbiff
  • 8-12 st fasta potatisar
  • 100 g smör
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st citron
  • Svartpeppar
  • 2 påsar haricot verts
Fårrostbiff ligger snyggt uppskuren på en tallrik med kantareller och andra små grönsaker

Lammrostbiff med kantareller

  • 600 g lammrostbiff
  • 300 g kantareller
  • 1 st färsk majskolv
  • 1 st klyfta vitlök, finhackad
  • 1 st schalottenlök i ringar
  • 15 st blad rosmarin, finskurna
  • 0,5 kruka vattenkrasse
  • 0,5 kruka gräslök, finskuren
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Rotsellericréme
  • 500 g rotselleri
  • 1 st lagerblad
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 100 g färskost
  • 50 g smör
En form lasange dekorerad med körsbärstomater, basilika och parmesan

Lasagne

  • 1 pkt lasagneplattor
  • 500 g blandfärs eller nötfärs
  • 400 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 100 g blandade cocktailtomater
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Ostsås
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk maizenaredning
  • 100 g riven ost
  • Salt 
  • 100 g parmesan, riven 
  • Till servering
  • Olivolja
  • Balsamico vinäger
  • Basilika
  • Cocktailtomater
  • Flingsalt
  • Svartpeppar 
Ett fat med en köttbit, potatis och sås toppat med en äggula

Lövbiff med råstekt sparrispotatis

  • 8 skivor á 100 g lövbiff
  • 4 st äggulor
  • 1 stor bit pepparrot
  • 250 g smör
  • 700 g sparrispotatis
  • Persilja
  • Matolja
  • Salt
  • Svartpeppar
En tallrik med skivor av kött och grönsaker

Midsommarkött med gotländska primörer

  • 4 st lammentrecote, lammytterfilé eller fläskkarré
  • 12 st grön sparris
  • 8 st vit sparris
  • 4 st vårlök, gärna röd
  • 8 st rädisor
  • 12 st morötter
  • 8 st gulbetor
  • 10 st färskpotatis
  • Små blad ramslök (till garnering)
  • Salt
  • Socker
  • Svartpeppar
  • Ramslöksaioli
  • 2 st äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • 2,5 dl matolja
  • 100 g ramslök
  • 100 g spenat
  • Salt

Oxfilé provencale med grillad lök och endivesallad

  • 1 bit oxfilé á 800 g
  • 4 st endivesallad
  • 2 st stora rödlökar
  • Strösocker
  • 2 msk balsamvinäger
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka timjan
  • 1 st vitlöksklyfta

Oxfilé tournedos med dragonmajonnäs och sallad

  • 4 st bitar oxfilé (mittbiten)
  • 20 st körsbärstomater
  • 2 påsar ruccola
  • 2 dl grovt riven parmesan
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 dl majonnäs
  • 1 kruka dragon
  • 1 nypa cayennepeppar
  • Pommes frites
  • Neutral olja (t ex rapsolja)
  • Smör
  • Vitvinsvinäger
  • Svartpeppar
  • Salt

Paprika & oreganokorv med sommarsallad

  • 4 st Paprika & Oreganokorv
  • Sallad
  • 8 st cocktailtomater
  • 4 st späda morötter
  • 8 st små färskpotatisar
  • 4 st gröna sparrisar
  • 4 st rädisor
  • 2 st sommarlökar
  • 2 st ägg
  • 2 st delikatessgurkor
  • 1 st avokado
  • 50 g blandsallad
  • 20 g rostade solros & pumpa frön
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • Dressing
  • 4 msk majonnäs
  • 3 msk crème fraiche
  • 1/2 citron, saft & zest
  • Salt & svartpeppar

Paprika och oreganokorv med surkålstopping

  • 4 st paprika & oreganokorvar
  • 4 st korvbröd
  • 3 dl surkål
  • 25 g smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk kumminfrö
  • Valfri senap, gärna grovkornig

Pizza med 4 ostar & ramslökskorv

  • 4 st surdegs-pizzabottnar med
    tomatsås & 4 sorters ost. (alt. annan botten)
  • 1 pkt ramslök & timjanskorv
  • 200 g coctailtomater
  • 1 kruka basilika
  • 50 g rucola
  • 50 g parmesan
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Svartpeppar 
En skål serverad med pulled pork toppad med örter och chili

Pulled pork

  • 1 kg fläskkarré
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 msk ketchup
  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl röd- eller vitvinsvinäger
  • Matolja
  • Salt
  • Peppar

Ragu på högrev med rökt sidfläsk

  • 1 kg högrev
  • 200 g rökt sidfläsk av hög kvalité
  • 4 st stora champinjoner
  • 2 st gul lök
  • 2 st stjälkar stjälkselleri
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 dl rött vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 5 dl köttbuljong
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 3 st lagerblad
  • 1 st mozzarella (gärna buffelmozzarella)
  • Parmesan
  • Valfri pasta

Ramslök och timjankorv med rostad schalottenlök

  • 4 st ramslök och timjankorvar
  • 4 st potatobun eller brioche-korvbröd
  • 6 st schalottenlökar
  • 2 dl mjölk
  • Neutral olja till fritering

  • Gurkmajonnäs
  • 1 st ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl neutral olja
  • 1 dl riven parmesan
  • Salt
  • 2 dl bostongurka

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  
En bricka med schnitzel och somrigt grillade citroner

Schnitzel med tryffelmajonnäs

  • 4 st á 160 g fläskkarré
  • 1 dl mjöl
  • 2 st ägg
  • 3 dl panko (japanskt ströbröd)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Matolja och smör till stekning
  • Majonnäs
  • 2 st äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • 2,5 dl matolja
  • 1 tsk gotländsk tryffel eller tryffelolja
  • Salt

Skinkmacka på vörtbröd med senap, äpple och valnötter

  • 4 st skivor julvört
  • 8 tunna skivor julskinka
  • Valfri senap
  • 2 st röda svenska äpplen
  • 1-2 dl valnötter
  • 0,5 st citron
  • Mixsallad
Ett serveringsfat med helstekt kött och brysselkål redo för dukning tillsammans med bland annat tallrikar och bestick

Söndagsstek med hasselbackspotatis

  • Ca 700 g rostbiff
  • 2 st gullök
  • 2 st klyftor vitlök
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 stor eller två små morötter
  • 1 msk tomatpure
  • 3 kvistar rosmarin och timjan
  • 8 dl köttbuljong (från tärning)
  • 5 dl grädde
  • 20 potatisar
  • Smör
  • Ströbröd
  • 1 nät brysselkål
  • Rödvinbärsgelé
En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander

Sötsur asiatisk wok med fläskytterfilé

  • 700 g fläskytterfilé
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stjälk av stjälkselleri
  • 0.5 mellanstor zucchini
  • 1 knippe salladslök
  • 2 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander
  • Sås
  • 1,5 dl hoisinsås
  • 1,5 dl soja
  • 1 dl vatten
  • 3 cm riven ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk socker
  • 1 lime (juicen)
  • 1 röd chilli
  • 1 msk maizena
Tacobröd med kött grönskaer örter och andra färgsprakande tillbehör

Spicy beef tortilla wraps

  • 400 g lövbiff
  • 4 st vetetortillabröd
  • 1 st burk majs
  • 1 st avokado
  • 0.5 st huvud isbergssallad
  • 50 g svarta bönor (färdigkokta)
  • 16 st ringar jalapeño
  • 0.5 st gurka
  • 0.5 st rödlök
  • 1 st tomat
  • 1 kruka koriander
  • Srirachamajonnäs
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
Tallrik med en brödskiva toppad med härliga råvaror

Steak sandwich

  • 4 st skivor biff á 100 g
  • 4 st skivor surdegsbröd
  • 1 1⁄2 dl dijonnaise
  • 50 g smör
  • 50 g sallad
  • 50 g parmesan
  • 8 st cocktailtomater
  • 1 st schalottenlök, i ringar
  • 1 ask kryddkrasse
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Svamprisotto med lammfilé, vitlök & spenat

  • 700 g lammfilé
  • 4 nävar risottoris
  • 2,5 dl vitt vin
  • 6 – 8 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 tärning svampbuljong
  • 3 st tärningar schalottenlök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 dl riven parmesan
  • 25 - 50 g smör
  • 5 st stora champinjoner
  • 1 påse bladspenat
  • 1 kruka rosmarin
  • Smör att steka i

Tillaga julskinka

  • För kokning på spis
  • · 1 st rimmad skinka
  • · 10 st kryddpepparkorn
  • · 3 st lagerblad
  • · 2 st lökhalvor
  • · 1 st morot

  • För kokning i ugn
  • · 1 st rimmad skinka

Tryffel & svartpepparkorv med svamp

  • 4 st tryffel & svartpepparkorvar
  • 1 pkt bovetepasta
  • 2 dl kavli mjukost
  • 2 st schalottenlökar
  • 20 g ruccola
  • 200 g ostronskivling
  • 200 g champinjoner
  • 100 g peccorino
  • 1 kruka gräslök
  • 20 g smör
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Tryffel och svartpepparkorv med parmesanmajonnäs och friterad lök

  • 4 st svartpeppar & tryffelkorvar
  • 4 st potatobun eller brioche-korvbröd
  • 2 st gullökar
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl maizena
  • Neutral olja till fritering

  • Parmesanmajonnäs
  • 1 st ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl neutral olja
  • 1 dl riven parmesan
  • Salt