100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Lamm

Lammkebab med couscoussallad

animal icon
Lamm
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat
Två kebaber av fårfärs ligger på en bädd av couscous

Vår produkt

Lammfärs från Smak av Gotland i en förpackning fotad ovanifrån.

Lammfärs

En mild och rund smak och med fetthalt på ca 15 % gör lammfärs utmärkt för saftiga köttbullar, spett och färsbiffar.

Lammfärsrätter som är klassiska är grekisk moussaka, gotländsk lammsmäcka (pannbiff), köttfärslimpa mm. Lammfärs passar även till hamburgare, köttfärssås och tacos. Stek den så att den är lite rosa eller tills den blir genomstekt. Gott att smaksätta lammfärsen med tomat, paprikapulver, chili, ingefära, örter och citron.

Lammfärsen kommer i en smart förpackning som är smidig att transportera och hantera, och som använder 70% mindre plast än alternativ i tråg.

Ingredienser

  • 600 g lammfärs
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • Couscoussallad
  • 2 dl couscous
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • 1 st röd paprika
  • 1 st gul paprika
  • 0.5 st gurka
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st schalottenlök
  • Tomatsås
  • 2 dl krossade tomater med chili
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Tillbehör
  • 0.5 st kruka bladpersilja
  • 2 dl gräddfil

Gör så här

    1. Hacka lökarna och fräs dem i olivolja med tomatpuré i en gryta.
    2. Tillsätt 2 dl vatten och koka upp.
    3. Häll i couscous, ta av grytan från värmen och rör runt med en gaffel, låt stå och svälla under lock.
    4. Ta ut den riktigt kalla färsen från kylen och blanda i saltet och kryddorna.
    5. Forma till 8 st kebabrullar, sätt dem på spett och grilla dem på grillen eller i ugnen på 200° tills de är genomstekta.
    6. Under tiden, skär bitar av paprika och gurka, blanda ned i couscousen och smaka av med salt, svartpeppar och olivolja.
    7. Koka upp de krossade tomaterna och smaka av med salt, peppar och olivolja.
    8. Servera de nygrillade spetten med couscoussalladen och den heta tomatsåsen samt gräddfil.
    9. Tips! Arbeta köttfärsen så lite som möjligt för saftigare kebab. Låt grillpinnarna ligga i vatten 2 minuter innan så brinner de inte upp på grillen. Använd stektermometer.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander