100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Grillad flankstek med chilimajonnäs och friterad krossad potatis

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat

Vår produkt

Flankstek i vakuumförpackning

Flankstek

Flanksteken är en mör styckningsdetalj från sidan av nötdjuret som passar mycket bra att grilla.

Grilla över glöd/medelvärme på gasol, och grilla tills innertemperaturen är 58°, ca 6 min. Vänd Flanksteken ett par gånger under grillning. Låt köttet vila någon minut innan det skärs upp. Tänk på att skära köttet tvärs över muskelfibrerna.

Ingredienser

  • 2 st skivor ryggbiff
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl olivolja
  • En skvätt citronjuice

Gör så här

    1. Blanda ägg, vinäger och dijon i en bunke. Mixa så allt blandar sig med en stavmixer och häll i olja i en jämn stril medan du mixar pulsvis. När såsen tjocknat kan du hälla på mer olja tills du har en majonnäs. Tillsätt sambal, chilipulver och paprikapulver och mixa så det blandas. Smaka av med salt. Koka potatisen med skal tills den är klar. Häll av och låt svalna. Krossa lätt med en gaffel och fritera den på 160
    2. 170 C tills gyllene. Salta. Skär köttet längs med fibrerna och dela flanksteken på mitten. På detta sätt blir den mer lätthanterlig och bättre att servera. Torka köttet och gnid in med olja. Grilla på direkt värme tills den fått fin yta, dra åt sidan på indirekt värme och grilla klart tills innertemp på 55 C. Låt köttet vila 10 min innan du skär upp det. Toppa köttet med flingsalt och svartpeppar. Gnid in sparrisen med olja och grilla på direkt värme tills den fått färg men ändå har lite krisp kvar. Salta.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander