100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Biff rydberg

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Vår produkt

Oxfile i vakuumförpackning

Oxfilé

Oxfilén sitter på insidan av ryggraden och är den möraste detaljen på djuret. Filén kan delas upp i huvud, mittbit och svans.

Stekt hel oxfilé: Ta fram köttet i rumstemperatur i ca 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Brynsedan filén runt om i smör och olja. Stek sedan färdigt i ugn i 125 grader till en innertemperatur på 60 grader (för rosa kött). Låt köttet vila innan servering.

Ingredienser

  • 600-800 g oxfilé
  • 3 st gullök
  • 4 st äggulor
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 dl neutral olja
  • 2 dl färsk riven pepparrot
  • 1 kruka persilja
  • Fast potatis för 4 pers
  • Svartpeppar

Gör så här

    1. Skär ner potatisen i mindre kuber och stek i smör tills gyllene.
    2. Salta och lägg i ugnssäker form och varmhåll på 50 C i ugnen.
    3. Hacka ner löken grovt och stek i smör tills lätt karamelliserade. Smaka upp med en nypa socker, salt och en liten skvätt vinäger.
    4. Lägg i ugnsform och varmhåll på 50 C i ugnen.
    5. Blanda äggula, dijonsenap och olja. Vispa tills det blir en krämig konsistens. Smaka av med en skvätt vinäger, salt och mängder med svartpeppar.
    6. Skär ner köttet i kuber om ca 2×2 cm och stek i het panna någon minut, vänd och stek någon minut till.
    7. Smaka av med salt och svartpeppar. Riv pepparrot och hacka persilja.
    8. Servera på stort fat eller lägg upp på tallrik.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander