100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris

Tillaga julskinka

animal icon
Gris
fork icon
10 portioner
clock icon
Jul

Ingredienser

  • För kokning på spis
  • · 1 st rimmad skinka
  • · 10 st kryddpepparkorn
  • · 3 st lagerblad
  • · 2 st lökhalvor
  • · 1 st morot

  • För kokning i ugn
  • · 1 st rimmad skinka

Gör så här

    1. Behåll nätet på. Skölj skinkan under rinnande vatten och torka med hushållspapper.
    2. För att koka din skinka: Sätt i en köttermometer. Lägg skinkan med svålen upp i en gryta och täck med vatten.
    3. Koka upp och skumma av. Lägg i kryddor, lök och morot och sjud på svag värme tills den når 70-75 grader i den tjockaste delen av skinkan. Det här tar runt 1-1,5 timme per kilo. Ju lägre grad desto saftigare blir skinkan. Om du ska griljera skinkan efter rekommenderar vi den lägre tillagningsgraden oavsett.
    4. Ta upp skinkan, ta ur termometern och låt den svalna något innan du klipper bort nätet. Dra sedan bort svålen och skär bort fett enligt smak (vi lämnar ett generöst lager på!).
    5. Glöm inte att spara spadet till doppet.
    6. För att ugnsbaka din skinka: Sätt ugnen på 125 grader. Linda in skinkan i aluminiumfolie och sätt i termometern. Lägg i en ugnssäker form med svålen upp.
    7. Ställ skinkan längst ner i ugnen tills den har en innertemperatur på ca 70-75 grader i den tjockaste delen. Det här brukar ta 1-1,5 timme per kilo.
    8. Ju lägre grad desto saftigare blir skinkan. Om du ska griljera skinkan efter rekommenderar vi den lägre tillagningsgraden oavsett.
    9. Låt skinkan svalna innan du klipper bort nätet och tar ur termometern. Skär bort svålen och så mycket fett du vill (vi brukar lämna ett generöst lager, det är ju ändå jul!).
    10. För att griljera din skinka, följ det här receptet!

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander