100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Får

Fårstek med vitlök och örter

animal icon
Får
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt
En uppskuren stek ligger på ett fat

Vår produkt

Fårstek

Fårkött är mört, saftigt och lätt att tillaga. Fårsteken lämpar sig för att helstekas i ugn där du binder köttet till en hel stek.

Fårkött tillagar du aningen längre tid än lamm och får då ett kött där smaken träder fram tydligare och med fler toner. 

Fårstek blir bäst med följande innertemperaturer:

Rare 55°C

Medium 60-65°C

Well done 70°C

Ingredienser

  • 1 kg fårstek
  • Olja eller smör till stekning
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk timjan
  • 1 msk rosmarin
  • 1 st citron, saft & zest
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

    1. Ta fram köttet i god tid och låt det bli rumstempererat. Sätt ugnen på 130°.
    2. Hacka och blanda vitlök, timjan, citronzest, citronsaft och rosmarin.
    3. Gnid in kryddblandningen i mitten av steken. Salta och peppra både inuti och utanpå.
    4. Bind steken med steksnöre.
    5. Bryn lammsteken gyllene i en panna. Flytta över den till ugnssäkert fat och sätt in i ugnen.
    6. Stick in stektermometern i stekens tjockaste del. Vid 55-57° är köttet rosarött (rare), 60°-65° rosa (medium) och vid 70° är det välstekt. Det här tar 1-1.5 timmar beroende på hur stor din stek är.
    7. Låt köttet vila i minst 5 minuter innan servering. Det här gör så köttsaften hinner spridas och köttet blir saftigare.
    8. Servera med potatisgratäng och en krispig grönsallad. 

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander