100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris

Gyroskebab

animal icon
Gris
fork icon
4 portioner
clock icon
Lättlagat

Vår produkt

Flaskkarre i vakuumförpackning

Fläskkarré

Fläskkarrén sitter mellan huvud och kotlettrad. 

Ta fram köttet i rumstemperatur i 30 minuter. Krydda med salt och peppar. Bryn sedan köttet hel eller i skivor i smör och olja. Stek i ugn på 150 grader till en innertemperatur på 75 grader. Vila köttet innan servering.

Ingredienser

  • 800 – 1000 g fläskkarré
    4 – 6 st pitabröd
  • Marinad
    2 msk oregano
    2 msk spiskummin
    2 msk rosmarin
    2 msk lökpulver
    2 msk paprikapulver
    2 msk rökt paprikapulver
    2 msk råsocker
    2 msk sambal
    1 riven vitlök
    1 msk salt
  • 1/2 – 1 st pressad citron
    3,5 – 4 dl neutral olja
  • Sås
  • 3 dl smetana
    3 dl majonnäs
    1 riven vitlök
    2 tsk sambal
    2 msk oregano
    2 – 4 msk paprikapulver
    3 – 6 msk fanta (med socker)
    Salt

  • Ca 6 dl fint strimlad rödkål
    3 st strimlad salladslök
    1 st citron
    Salt
  • 5 st tomater
    1 st silverlök
    2 krukor persilja

Gör så här

    1. Skär Karrén i supertunna skivor. Enklast är det om du fryser karrén 30 min innan du skär.
    2. Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse och massera så allt blandas. Lägg i köttet och massera köttet genom påsen så allt blandas ordentligt. Förvara i kyl minst 2h, gärna över natten.
    3. Blanda alla ingredieser till kebabsåsen. Smaka av med salt.
    4. Strimla rödkål och salladslök fint och lägg i en bunke. Pressa över citron och smaka av med salt.
    5. Skär tomaterna i små kuber och lägg i en skål. Tillsätt hackad silverlök och mängder med hackad persilja. Låt stå i kyl till servering.
    6. Stek köttet i torr panna på hög värme lite i taget. Eftersom det är socker i bränner köttet ganska lätt så vänd runt köttet då och då tills de fått fin färg. Stek köttet rätt hårt, det blir godare då. Värm på i ugn innan servering.
    7. Stryk lite vatten på brödet och lägg in i ugnen på 180C tills de blivit mjuka och fina. Fyll kebaben med lite sås i botten, rödkål, kebabkött, mer kebabsås och tomatsalladen.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander