100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Får

Fårfilé med svamprisotto, vitlök och spenat

animal icon
Får
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Vår produkt

Fårfilé

Fårkött är mört, saftigt och lätt att tillaga. Precis som lammkött blir det gott på grillen, i stekpannan och i ugnen.

Fårkött tillagar du aningen längre tid än lamm och får då ett kött där smaken träder fram tydligare och med fler toner. 

Fårfilé blir bäst med följande innertemperaturer:

Rare 55°C

Medium 60-65°C

Well done 70°C

Ingredienser

  • 700 g fårfilé
  • 4 dl risottoris
  • 2,5 dl vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 tärning svampbuljong
  • 3 st schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 dl riven parmesan
  • 40 g smör
  • 1 dl riven pecorino
  • 5 stora champinjoner
  • 1 påse bladspenat
  • 1 kruka rosmarin

Gör så här

    1. Lägg fint hackad schalottenlök och vitlök i kastrull med olivolja. Svetta några minuter innan du häller i riset och rör om. Låt allt fräsa någon minut under omrörning.
    2. Tillsätt vitt vin och låt det koka in någon minut. Sänk värmen till medel och späd med buljong (vatten med en höns
    3. och en svampbuljong) lite i taget och rör om. Fortsätt späda med buljong så fort riset börjar bli torrt och upprepa tills riset är klart. Dra kastrullen åt sidan och addera en rejäl klick smör och parmesan. Tillsätt smörstekt champinjon i risotton och rör om. Smaka av med salt.
    4. Stek köttet i panna med smör och lite olja, salta ordentligt. Eftersom fårfilén är ganska späd är det bäst att börja steka den kylskåpskall på hög temperatur tills den fått färg, för att sedan sänka värmen och steka klart den på medelvärme tillsammans med en krossad vitlöksklyfta och ett knippe rosmarin. Ta bort fårfilén när den uppnått 52 C och låt den vila 10 min så den kommer upp i ca 55 C innertemperatur.
    5. Medan lammet vilar lägger du en rejäl klick smör i en panna. När smöret tystnat tillsätter du en riven vitlöksklyfta och påsen med bladspenat. Stek snabbt medan du rör lite tills spenaten fallit samman, smaka av med salt.
    6. Lägg upp risotton och toppa med köttet och den sauterade spenaten. För extra smak ringlar du över en sked med vitlökssmöret som spenaten stekts i.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander