100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris

Grillad fläskytter med broccoli

animal icon
Gris
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat

Vår produkt

Fläskytterfilé

Fläskytterfilén skärs ut ur benfri kotlettrad och sitter längs grisens rygg mellan karré och rostbiff. Den kan styckas med eller utan ben. Fläskhare eller ytterfilé kallas den om den är utskuren och renputsad. Ytterfilén har ofta en filélik form, genom att man delar den på längden.

Stek eller grilla köttet på hög värme så ytan förseglas och får fin färg. Sänk sedan värmen och stek färdigt långsamt.

Ingredienser

  • 600 g fläskytterfilé
  • 1 stor broccoli
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Sås
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk maizenaredning
  • 1 tsk grönpeppar torkad
  • 1 tsk grönpeppar i lag
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 2 msk soya
  • 2 msk oxbuljong
  • Salt
  • Till servering
  • Svartvinbärsgelé
  • Vattenkrasse

Gör så här

    1. Såsen: Finhacka schalottenlöken och svetta den i en kastrull med smör och grönpeppar. Behåll de mesta inlagda hela och krossa de torkade. Häll i övriga ingredienser och låt koka några minuter. Red av med maizena smaka av med salt.
    2. Köttet: Skär köttet i fyra tjockare skivor, salta och peppra. Grilla (eller stek) köttet över ordentlig glöd till fin färg, sätt i en termometer. Låt köttet grillas klart till 63° där det är något svalare. Låt vila.
    3. Broccoli: Dela broccolin i fyra större klyftor, blanchera dessa i en minut i saltat vatten. Kyl snabbt i kallt vatten och grilla sedan dessa på grillen.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander