100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Lamm, Nöt

Djävulsgryta

animal icon
Lamm
fork icon
4 portioner
clock icon
Övrigt
Djävulsgryta i skål

Vår produkt

Notbog i vakuumförpackning

Nötbog

Nötbogen är en framdelsmuskel som sitter mellan skulderbladet och frambenet. Köttet är magert och smakrikt.

Nötbogen passar mycket bra till långkok, t ex Sjömansbiff, Porterstek och Tjälknöl. Jämfört med högreven är nötbogen ett magrare kött.

Ingredienser

  • Grytbitar av lammbog, nötbog eller högrev 500 g
  • Chorizo, i skivor 300 g
  • Gul lök, i klyftor 1 st
  • Vitlöksklyftor, rivna 2 st
  • Vatten 1 l
  • Krossade tomater 800 g
  • Kikärtor, färdigkokta 100 g
  • Svarta bönor, färdigkokta 100 g
  • Potatis 4 st
  • Rökt paprikapulver 1 msk
  • Cayennepeppar 1 tsk
  • Matolja
  • Salt & peppar

Gör så här

    1. Blanda köttet med paprikapulvret, cayennepeppar och salt.
    2. Bryn köttet med löken. Häll i vatten och de krossade tomaterna. Låt köttet sjuda under lock tills det blir mört ca 30 minuter.
    3. Lägg i potatisen och koka tills den är klar. Blanda i chorizo, bönor och kikärtor. Smaka av med salt och peppar.
    4. Blanda samman alla ingredienser till vitlökscrèmen.
    5. Servera med gott bröd.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Julkryddad lammstek med apelsin

  • Lamm
  • 1.2 kg lammstek
  • 50 g smör
  • 1 st apelsin
  • 2 st hela vitlökar

  • Kryddblandning
  • 2 msk olivolja
  • 1 st gullök
  • 3 tsk kanel
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk ingefära
  • 0,5 st kryddnejlika
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 kruka koriander

Tillaga julskinka

  • För kokning på spis
  • · 1 st rimmad skinka
  • · 10 st kryddpepparkorn
  • · 3 st lagerblad
  • · 2 st lökhalvor
  • · 1 st morot

  • För kokning i ugn
  • · 1 st rimmad skinka

Griljering till julskinka

  • 1 st ägg
  • 2 msk senap
  • 1/2 dl ströbröd
  • Nejlikor