100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Lamm

Klassisk lammstek med råstekta haricots verts, gräddsås och vinbärsgelé

animal icon
Lamm
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Vår produkt

Lammstek i vakuumförpackning

Lammstek

Lammstek är en lättlagad och omtyckt styckdetalj. Den kan ätas varm eller kall serverad med sås, sallad och potatis i någon form.

Lammsteken lämpar sig för att helstekas i ugn. Bind köttet till en hel stek. Finns benet kvar så ger det extra smak till köttet. Om du istället har en urbenad stek så fyll gärna den med kryddor, grönsaker eller kanske svamp. Det är gott att späcka steken med hela vitlöksklyftor.

Ugnstekt: Beräkna ca en timme per kilo i 175 grader. Man kan bryna den i stekpanna och sedan laga den färdig i ugn på en lägre temperatur (70-125 grader) för att få en jämnare stekeffekt och en saftigare stek. Steken är genomstekt när innertemperaturen är 68-70 grader. Vill du ha den rosafärgad så ta ut steken vid 60-65 grader. Låt köttet vila en stund, ca 10 minuter, innan det skärs upp.

Ingredienser

  • 1000 g lammstek
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka persilja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st påsar haricots verts
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 msk sirap
  • Vinbärsgelé
  • Citronzest
  • Potatis för 4 personer
  • Smör och olivolja att steka i

Gör så här

    1. Ta ut steken ur nätet och torka med papper. Bind sedan upp steken efter bästa förmåga så den håller ihop. Salta och peppra med svartpeppar runt om. Stek köttet i panna i olja och en rejäl klick smör så att köttet blir fint brynt runt om. Ta ut köttet och lägg i ugnsform. I stekpannan lägger du nu krossade vitlöksklyftor, skivade schalottenlökar och halva krukorna med örter som du finhackat.
    2. Stek ca 2 minuter och häll fettet med löken och örter över steken. Häll 3 dl vatten i botten på ugnsformen så att steken ligger i vattnet och kör in i ugnen på 150 C. Steken ska nå temperatur på 58 C. Vätskan blir sedan basen på såsen.
    3. Medan steken går klart i ugnen skivar du potatisen tunt och lägger i en bunke. Skölj bort stärkelsen från potatisen tills vattnet blir helt transparent igen. Häll av och stek i omgångar i en panna med olivolja och en klick smör tills potatisen fått fin färg och är klar. Lägg i ugnsform och spara till servering. 10 min innan servering sätter du in potatisen i ugnen på 150 C så den blir varm igen.
    4. När köttet är klart tar du ut det, lägger åt sidan och låter det vila till servering. Sila vätskan ner i en kastrull och koka ner tills hälften återstår eller tills vätskan har en kraftig smak. Tillsätt grädde och sirap och koka ner ytterligare till ungefär hälften återstår eller tills såsen smakar bra. Smaka upp med salt om det behövs.
    5. Stek haricots verts i smör tills de fått fin färg, är mjuka men ändå lite krispiga. Smaksätt med lite citronzest och salt och blanda runt.
    6. Skär upp köttet i tunna skivor och låt den varma såsen värma på köttet igen.
    7. Servera med potatisen, haricots verts och vinbärsgelé.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander