100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Lamm

Pulled lammtacos med smaker från Gotland

animal icon
Lamm
fork icon
6 portioner
clock icon
Långkok
En hand serverar ramslöksalsa på ett tortillabröd med tacos. I förgrunden står en gjutjärnsgryta med kött i - pulled lammstek.

Vår produkt

Lammstek i vakuumförpackning

Lammstek

Lammstek är en lättlagad och omtyckt styckdetalj. Den kan ätas varm eller kall serverad med sås, sallad och potatis i någon form.

Lammsteken lämpar sig för att helstekas i ugn. Bind köttet till en hel stek. Finns benet kvar så ger det extra smak till köttet. Om du istället har en urbenad stek så fyll gärna den med kryddor, grönsaker eller kanske svamp. Det är gott att späcka steken med hela vitlöksklyftor.

Ugnstekt: Beräkna ca en timme per kilo i 175 grader. Man kan bryna den i stekpanna och sedan laga den färdig i ugn på en lägre temperatur (70-125 grader) för att få en jämnare stekeffekt och en saftigare stek. Steken är genomstekt när innertemperaturen är 68-70 grader. Vill du ha den rosafärgad så ta ut steken vid 60-65 grader. Låt köttet vila en stund, ca 10 minuter, innan det skärs upp.

Ingredienser

  • 1,5 kg benfri lammstek
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 1 msk olja
  • 3 vitlöksklyftor, rivna
  • 40 g färsk ingefära, riven
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl japansk soja
  • Tortilla eller tacoskal till servering       
  •          
  • Ramslöksgremolata
  • 0,5 kruka persilja
  • 0,5 kruka ramslök
  • 0,5 dl olivolja
  • Finrivet skal av 1 citron (eko/ovaxad) 
  • Salt               
  • Fetaostcreme
  • 150 g fetaost
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 msk olivolja
  • Äppelsalsa
  • 1-2 äpplen
  • 0,5 rödlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 pressad citron
  • Finhackad ramslök

Gör så här

      1. Sätt ugnen på 150°C. 
      2. Salta och peppra lammsteken runt om och krydda med torkad rosmarin. 
      3. Hetta upp en stekpanna till medelhög värme med en skvätt neutral olja i. 
      4. Bryn köttet runt om på alla sidor innan du lägger det i en gryta med lock. 
      5. Riv vitlök och ingefära över köttet innan du häller på soja och vatten. 
      6. Låt gå i ugnen i 3-5 h eller tills köttet är mört och faller isär om du drar lite i det med gaffel. Vänd köttet ca 1 gång i timmen, då håller du koll på hur det går för köttet och smaksättarna får mer yta att jobba med. 
      7. När köttet går att dra isär med gaffel så gör du det med allt kött innan du höjer du värmen till 220°C och låt grytan gå i ugnen i ca 30 minuter till, denna gång utan lock. 

      Ramslöksgremolata

      1. Finhacka persilja och ramslök, lägg i en liten skål och riv över cest från en eko citron. 
      2. Häll på olivoljan och smaka av med salt. 

       

      Fetaoströra

      1. Smula fetaosten i en skål, rör samman med créme fraiche.
      2. Toppa med olivolja.

       

      Äppelsalsa

      1. Finhacka 1-2 äpplen och 0,5 skalad rödlök. 
      2. Blanda med juice från 1 citron och 1 tsk chiliflakes. 
      3. Toppa med finhackad ramslök eller persilja. 

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander