100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Chark

Ramslök och timjankorv med rostad schalottenlök

animal icon
Chark
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat

Vår produkt

Ramslök & timjankorv

Vår ramslök & timjankorv har 90% kötthalt. Ramslök är en typisk gotländsk krydda som växer vilt på vår kulinariska ö. Den är en underbar smaksättare som dessutom får en finare och rundare smak när den värms. Ramslök har en lätt, mild arom och smakar som en blandning av gräslök och vitlök.

Ingredienser

  • 4 st ramslök och timjankorvar
  • 4 st potatobun eller brioche-korvbröd
  • 6 st schalottenlökar
  • 2 dl mjölk
  • Neutral olja till fritering

  • Gurkmajonnäs
  • 1 st ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl neutral olja
  • 1 dl riven parmesan
  • Salt
  • 2 dl bostongurka

Gör så här

    1. Mixa ägg, dijon och vinäger i en bunke med en stavmixer. Tillsätt olja droppvis i början medan du mixar pulsvis och öka sedan till en smal stril. När du har fått en tjock konsistens (majonnäs) tillsätter du parmesan och mixar några pulstag till. Smaka av med salt och ev en skvätt vinäger.
    2. Lägg bostongurkan i en skål och tillsätt majonnäsen en matsked i taget tills du är nöjd med konsistensen.
    3. Hacka ner schalottenlöken i mindre bitar. Lägg i mjölk och låt ligga 10 min. Sila av och torka i hushållspapper. Detta gör man för att bryta ner lökens enzymer vilket gör den både godare och mer krispig. Fritera på 120-130 C tills den får lite färg eller tills oljan tystnar. Lägg på hushållspapper och låt torka tills den blir krispig.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander