100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Gratinerad pannbiff

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Vår produkt

Nötfärs 500 g

Med nötkött av hög kvalitet från gotländska gårdar som råvara har vi malt en riktigt god nötfärs. Vår nötfärs, som är paketerad i en skyddande atmosfär, passar utmärkt till rätter där man vill åt en tydlig köttsmak. T ex köttfärssås och gryträtter.
Prova även vår Högrevsfärs som höjer smaken på hamburgaren.

Nötfärs 12 % är utmärkt att använda till hamburgare, köttbullar och pannbiffar. Krydda med salt och peppar och tänk på att färsen alltid ska vara genomstekt.

Ingredienser

  • 800 g nötfärs
  • 2 st ägg
  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk lökpulver
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 kruka timjan (1 msk fint hackad i färsen)
  • 8 msk riven västerbottenost
  • Salt
  • Svartpeppar

  • 2 st stora gullökar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 dl rött vin
  • 4 dl vatten
  • 0,5 st köttbuljongtärning
  • Några kvistar timjan
  • 1 kruka körvel
  • Smör

  • Delikatesspotatis
  • Olivolja

Gör så här

    1. Koka potatisen mjuk och häll upp på plåt för att svalna lite. Tryck till potatisen med en gaffel så de mosas lite och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 200 C i ca 30-40 min tills de fått fin färg och är krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Salta när de kommer ut från ugnen.
    2. Blanda ägg, ströbröd och grädde samt kryddor och dijonsenap i en bunke. Vispa så det blandas och låt stå ca 5 min. Tillsätt nötfärs och blanda runt. Provstek en liten bit och smaka av med salt och svartpeppar. Forma stora biffar av smeten och stek på relativt hög värme i smör och olja tills de fått fin färg. Lägg på plåt och toppa med västerbottenost. 10 min innan servering stoppar du in biffarna i ugnen och gratinerar överst i ugnen på 200 C tills osten fått fin färg och biffarna är genomstekta inuti.
    3. I samma panna som användes till att steka biffarna lägger du nu skivad lök och steker på medelvärme tills de fått fin färg. Tillsätt tomatpuré och timjan och stek några minuter till. Tillsätt rött vin och låt reducera till max 50 % återstår, tillsätt vatten och buljongtärning och låt koka ihop till en simmig konsistens. Rör i en liten klick smör i skyn och smaka av med salt.
    4. Lägg upp på tallriken och toppa med massor av körvel som ger en härlig örtig smak till rätten.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander