Fårkött
Upptäck smaken av fårkött
Fårköttet är mört, saftigt och lätt att tillaga. Precis som lammkött blir det gott på grillen, i stekpannan och i ugnen. Här hittar du våra jättegoda recept med rekommenderade innertemperaturer.
![](https://smakavgotland.se/wp-content/uploads/Lammrostbiff-provencale-scaled-1-1400x934.jpg)
Innertemperatur och tillagning
Fårkött tillagar du aningen längre tid än lamm och får då ett kött där smaken träder fram tydligare och med fler toner. Ädla delar som stek, filé och entrecôte blir bäst med följande innertemperaturer:
Rare 55°C
Medium 60-65°C
Well done 70°C
Fårfärs ska genomstekas för bästa smak och textur.
Mer gräs gör fårkött smakrikt
Våra får och lamm betar friskt gräs på Gotlands ört- och kalkrika marker. När det är dags att gå in för vintern äter de hö och ensilage som ofta slagits i närområdet. När du väljer fårkött väljer du ett kött som har mer smak eftersom fåret helt enkelt ätit mer gräs. Du äter kött som är i säsong och eftersom smaken är mognare och mustigare tycker vi att det räcker längre!
Får får lamm
Visste du att på Gotland säger man inte får? Här heter det lamm och lammunge. Kanske för att smaken på det vuxna lammet också är saftigt, mört och lätt att tillaga. Är du också förvirrad över skillnaden på får och lamm? Lugn, vi gotlänningar har svaret:
”Lamm får ei tacka bagge”.