100%
GOTLÄNDSKT KÖTT

Fårkött

Upptäck smaken av fårkött

Fårköttet är mört, saftigt och lätt att tillaga. Precis som lammkött blir det gott på grillen, i stekpannan och i ugnen. Här hittar du våra jättegoda recept med rekommenderade innertemperaturer. 

Innertemperatur och tillagning

Fårkött tillagar du aningen längre tid än lamm och får då ett kött där smaken träder fram tydligare och med fler toner. Ädla delar som stek, filé och entrecôte blir bäst med följande innertemperaturer:

Rare 55°C

Medium 60-65°C

Well done 70°C

Fårfärs ska genomstekas för bästa smak och textur.

Mer gräs gör fårkött smakrikt

Våra får och lamm betar friskt gräs på Gotlands ört- och kalkrika marker. När det är dags att gå in för vintern äter de hö och ensilage som ofta slagits i närområdet. När du väljer fårkött väljer du ett kött som har mer smak eftersom fåret helt enkelt ätit mer gräs. Du äter kött som är i säsong och eftersom smaken är mognare och mustigare tycker vi att det räcker längre!

Får får lamm

Visste du att på Gotland säger man inte får? Här heter det lamm och lammunge. Kanske för att smaken på det vuxna lammet också är saftigt, mört och lätt att tillaga. Är du också förvirrad över skillnaden på får och lamm? Lugn, vi gotlänningar har svaret:

”Lamm får ei tacka bagge”.

Recept med fårkött

category
post_tag
placement
recepttype
portioner

Fårfilé med svamprisotto, vitlök och spenat

  • 700 g fårfilé
  • 4 dl risottoris
  • 2,5 dl vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 tärning svampbuljong
  • 3 st schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 dl riven parmesan
  • 40 g smör
  • 1 dl riven pecorino
  • 5 stora champinjoner
  • 1 påse bladspenat
  • 1 kruka rosmarin
En tallrik med en härlig sallad och kebabspett

Fårkebab med couscoussallad

  • Fårkebab
  • 600 g fårfärs
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • Couscoussallad
  • 2 dl couscous
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • 1 st röd paprika
  • 1 st gul paprika
  • 1/2 st gurka
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st schalottenlök
  • Tomatsås
  • 2 dl krossade tomater med chili
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Tillbehör
  • 1/2 st kruka bladpersilja
  • 2 dl gräddfil

Fårköttbullar tikka masala

  • 400 g fårfärs
  • 3 msk teriyaki sauce ginger & sesame
  • 1 tsk salt
  • 2 krm mald svartpeppar
  • 1/2 kruka mynta, strimlad
  • 500 g quinoa
  • 1/2 kruka mynta, strimlad
  • 1 kruka persilja, strimlad
  • 1 burk tikka masala
  • 2 dl rysk yoghurt
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Tellicherry svartpeppar

Fårpasta med blandad svamp och rosmarin

  • 600 g fårytterfilé
  • 7 st champinjoner
  • 1 låda ostronskivling
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 st svampbuljongtärning
  • 1 kruka rosmarin
  • Parmesan
  • Svartpeppar

Fårrostbiff med kantareller

  • 600 g fårrostbiff
  • 300 g kantareller
  • 1 st färsk majskolv
  • 1 st klyfta vitlök, finhackad
  • 1 st schalottenlök i ringar
  • 15 st blad rosmarin, finskurna
  • 1/2 kruka vattenkrasse
  • 1/2 kruka gräslök, finskuren
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

  • Rotsellericréme
  • 500 g rotselleri
  • 1 st lagerblad
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 100 g färskost
  • 50 g smör

Fårrostbiff provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricots verts

  • 600 g fårrostbiff
  • 8-12 fasta potatisar
  • 100 g smör
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 st klyftor vitlök
  • 1 st citron
  • Svartpeppar
  • 2 påsar haricots verts
En uppskuren stek ligger på ett fat

Fårstek med vitlök och örter

  • 1 kg fårstek
  • Olja eller smör till stekning
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk timjan
  • 1 msk rosmarin
  • 1 st citron, saft & zest
  • Salt
  • Svartpeppar