100%
GOTLÄNDSKT KÖTT

Välj gotländskt kött

Person med en hink på väg in till korna i hagen
Lammytterfilé på bricka med tillbehör

Välj gotländskt kött

Det har gått få förbi att det saknas svenskt nötkött i hyllan. Tillgången under året brukar variera och just under början på året brukar det slaktas färre djur. Nu är bristen ovanligt stor och den förutspås vara minst under hela 2025. 

Vad är det då som orsakar bristen? Isabella Moretti, VD på branschorganisationen Svenskt Kött summerar här kort och gott: ”Det är brist på nötkött, det är brist på djur och det är framförallt brist på bönder”. Sverige importerar mycket kött och då är det svårt för våra bönder att tänka långsiktigt och våga investera. Tvärtom stängs svenska gårdar i rasande takt och antalet nötdjur i Sverige är lägre idag än på 1800-talet. 

Vi på Protos, som står bakom Smak av Gotland, jobbar långsiktigt på ön och vi är en trygg partner för våra bönder. Vi möjliggör tillväxt och utveckling tillsammans med våra bönder genom att ta ansvar från långt innan kalvarna föds till att vara ett stöd i vardagen. När våra bönder vill expandera sin verksamhet finns vi där som ett stöd och bollplank. 

Vi i vår tur märker att det saknas kött på marknaden eftersom våra butiker vill köpa mer från oss. Vi har därför valt att prioritera våra trogna kunder, pausa produktionen av vår storpack av nötfärs och på de produkter där det finns möjlighet så sprider vi våra leveranser så att så många butiker som möjligt får något att lägga i hyllan. På det sättet tar vi vårt ansvar för att så många som möjligt kan välja svenskt nötkött. 

Lammytterfilé på bricka med tillbehör

Välj gotländskt kött -bild i mobil

 Fortsätt välja svenskt

Vad kan du som konsument göra i det här läget? Fortsätt välj och betala för svenskt – gärna gotländskt – kött när det finns och prova en ny detalj om favoriten saknas. Överväg svenskt griskött nu när grillsäsongen startar.

Smak av Gotlands syskon Smak av Svea har lanserat en Både & färs som består av hälften nötkött, hälften lins – allt från svenska gårdar. Den blir en grym burgare eller köttfärssås så passa på att prova den om du inte redan har!

Prova något nytt i köket

Gyroskebab med fläskkarré

  • 800 - 1000 g fläskkarré
    4 - 6 st pitabröd
  • Marinad
    2 msk oregano
    2 msk spiskummin
    2 msk rosmarin
    2 msk lökpulver
    2 msk paprikapulver
    2 msk rökt paprikapulver
    2 msk råsocker
    2 msk sambal
    1 riven vitlök
    1 msk salt
  • 1/2 – 1 st pressad citron
    3,5 - 4 dl neutral olja
  • Sås
  • 3 dl smetana
    3 dl majonnäs
    1 riven vitlök
    2 tsk sambal
    2 msk oregano
    2 - 4 msk paprikapulver
    3 - 6 msk fanta (med socker)
    Salt

  • Ca 6 dl fint strimlad rödkål
    3 st strimlad salladslök
    1 st citron
    Salt
  • 5 st tomater
    1 st silverlök
    2 krukor persilja

Sötsur asiatisk wok med fläskytterfilé

  • 700 g fläskytterfilé
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stjälk av stjälkselleri
  • 0.5 mellanstor zucchini
  • 1 knippe salladslök
  • 2 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander
  • Sås
  • 1,5 dl hoisinsås
  • 1,5 dl soja
  • 1 dl vatten
  • 3 cm riven ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk socker
  • 1 lime (juicen)
  • 1 röd chilli
  • 1 msk maizena

Klassiska lammracks

  • Lammracks 
  • 600 g lammracks 
  • 3 st vitlöksklyftor 
  • Rosmarin, färsk 
  • Salt 
  • Rapsolja & smör att steka i  
  • Tillbehör 
  • 600 g potatis
  • 3-4 st morötter 
  • Rosmarin 
  • Olivolja  
  • Flingsalt 
  • Rödvinssås 
  • 1 st bananschalottenlök 
  • 1 msk smör 
  • 0,5 msk strösocker 
  • 1 msk tomatpuré 
  • 3 dl rött vin (enkelt vin, inte för kryddigt för att passa med maten ex. Barbera ) 
  • 2,5 dl vatten  
  • 2 msk oxfond 
  • Salt 
Följ oss för inspiration & smakglädje

Torsdagslyx med gyros! 🌯️Till 4 personer ️-800 g fläskkarré-4 st pitabröd-ca 6 dl fint strimlad rödkål-3 st strimlad salladslök-1 st citron-Salt-5 st tomater-1 st silverlök-2 st krukor persiljaMarinad-2 msk oregano-2 msk spiskummin-2 msk rosmarin-2 msk lökpulver-2 msk paprikapulver-2 msk rökt paprikapulver-2 msk råsocker-2 msk sambal-1 st riven vitlök-1 msk salt-1/2 - 1 st pressad citron-3,5 - 4 dl neutral oljaSås-3 dl smetana-3 dl majonnäs-1 st riven vitlök-2 tsk sambal-2 msk oregano-2-4 msk paprikapulver-3-6 msk fanta (med socker)-SaltBlanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse och massera så allt blandas. Lägg i köttet och massera köttet genom påsen så allt blandas ordentligt. Förvara i kyl minst 2 h, gärna över natten.Skär fläskkarrén i supertunna skivor. Enklast är det om du fryser karrén 30 min innan du skär.Blanda alla ingredienser till kebabsåsen. Smaka av med salt.Strimla rödkål och salladslök fint och lägg i en bunke. Pressa över citron och smaka av med salt.Skär tomaterna i små kuber och lägg i en skål. Tillsätt hackad silverlök och hackad persilja. Låt stå i kyl till servering.Stek köttet i torr panna på hög värme lite i taget. Eftersom det är socker i bränner köttet ganska lätt så vänd runt köttet då och då tills det fått fin färg.Stryk lite vatten på brödet och lägg in i ugnen på 180 C tills de blivit mjuka och fina. Fyll brödet med sås i botten, rödkålssalladen, köttet, mer sås och toppa med tomatsalladen.Smaklig måltid!

Helgens middag? Grillad picanha med krämig kantarellrisotto och tryffelsmör 🥩⁣⁣Till 2 personer ️⁣-400 g picanha⁣-2 nävar risottoris⁣-2 st schalottenlökar⁣-1 st zucchini⁣-1 st vitlöksklyfta⁣-1,5 dl vitt vin⁣-2 dl kycklingbuljong (från tärning)
-2 dl svamp/ kantarellbuljong (från tärning)
-2 nävar kantareller⁣-1 dl riven parmesan⁣-50 g smör⁣-Tryffelsalt⁣-Tryffelolja⁣-Svartpeppar⁣-Salladslök⁣-Smör⁣⁣Skär zucchini tunt med kniv eller mandolin så du får långa breda remsor, ca 10 cm långa. Spara hälften och ta hälften till nästa moment.⁣⁣Skär lök, vitlök och hälften av zucchinin smått och lägg i en kastrull med olivolja. Svetta några minuter innan du häller i riset och rör om. Låt allt fräsa någon minut men inte så det får färg.⁣⁣Tillsätt vitt vin och låt det koka in någon minut. Sänk värmen till medel och späd med buljong, lite i taget och rör om. Fortsätt späda med buljong så fort riset börjar bli torrt och upprepa tills riset är klart. Dra kastrullen åt sidan och addera en rejäl klick smör och parmesan. Smaka av med salt och svartpeppar.⁣⁣Stek svampen i smör tills den fått fin färg. Smaka av med salt.⁣⁣Smaka upp rumsvarmt smör med tryffelsalt, lite tryffelolja och lite svartpeppar tills du får ett härligt smakrikt tryffelsmör.⁣⁣Gnid in kött och salladslök i lite olja och grilla först på direkt värme och sen på indirekt värme eller i ugnen tills den når önskad temperatur. Salta köttets snittytor när du skurit upp det.⁣⁣Servera köttet på salladslöken och toppa risotton med stekt kantarell.

En krispig, saftig och smakrik macka med lamm! Denna lyxiga variant är toppad med gräddstuvad kål, senapsfrön och parmesan 🥪⁣⁣Till 4 personer ️⁣⁣-400 g lammytterfilé⁣-4 skivor surdegsbröd⁣-1/2 st spetskål⁣-6 st blad svartkål (ta bort stammen)⁣-1 st gullök⁣-1 st vitlöksklyfta⁣-1 dl vitt vin⁣-2 dl grädde⁣-1 tsk dijonsenap⁣-Senapsfrö i vinäger (köps färdig)⁣-Smör att steka i⁣-Salt⁣-Svartpeppar⁣-Parmesan⁣-1 st krasse⁣⁣Lägg skivad lök och vitlök i en panna med en rejäl klick smör. Bryn några minuter. Tillsätt strimlad spetskål och svartkål riven i mindre bitar och fortsätt bryna några minuter. Tillsätt vitt vin och låt koka några minuter. Tillsätt grädde och dijonsenap och reducera tills grädden nästan är inkokt i kålen. Tillsätt 1/2 - 1 dl parmesan och smaka av med salt och svartpeppar.⁣⁣Torka lammytterfilén på hushållspapper och salta runt om. Stek i smör och olja och ös köttet med fettet i pannan efter vändning till innertemperatur på 58 C.⁣⁣Rosta surdegsbrödet i brödrosten eller stek i torr panna. Toppa det rostade surdegsbrödet med gräddstuvad kål, skuren lammytterfilé och senapsfrö i vinäger. Avsluta med parmesan och krasse.

Sommar på en tallrik ️🥩🥬