Rostbiffen sitter vid djurets ryggslut och är ett mört och smakrikt kött. Rostbiff passar både att steka och grilla.
Ta fram köttet i rumstemperatur i 30 minuter. Krydda steken med salt och peppar. Bryn sedan rostbiffen runt om i smör och olja. Stek rostbiffen i ugn på 125 ° till en innertemperatur på 58-62° (för rosa kött). Låt rostbiffen vila innan servering.
Rostbiff kan också skäras i skivor och stekas eller grillas.
Stekning
Häll olja i en varm stekpanna och stek på full effekt ca en minut på varje sida (för rosa kött). Tillsätt en klick smör, stäng av värmen och stek vidare i ca två minuter. Glöm inte att vända köttet under stekningen. Vill du ha genomstekt kött istället så stäng inte av värmen utan sänk den istället med en tredjedel och stek sedan någon minut till.
Grillning
Grilla rostbiffen ca 15 cm över glöden (alternativt på full effekt på gasolgrill), en minut på varje sida tills biffen får fin färg. Flytta köttet åt sidan och fortsätt grilla i ca två minuter till eller till innertemperaturen når 58°. Glöm inte att vända köttet ofta under grillningen. Låt sedan köttet vila en stund innan servering.