100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris

Timjan och ramslökskorv med Gotlandslinsotto

animal icon
Gris
fork icon
4 portioner
clock icon
Lättlagat

Vår produkt

Ramslök & timjankorv med Smak av Gotland: hög kötthalt, gotländska örter och riktigt god smak!

Ramslök & timjankorv

Vår ramslök & timjankorv har 90% kötthalt. Ramslök är en typisk gotländsk krydda som växer vilt på vår kulinariska ö. Den är en underbar smaksättare som dessutom får en finare och rundare smak när den värms. Ramslök har en lätt, mild arom och smakar som en blandning av gräslök och vitlök.

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl Gotlandslinser
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk kalvfond
  • 5 dl vatten
  • 150 g körsbärstomater
  • 125 g riven parmesanost
  • 300 g Smak av Gotland timjan och ramslökskorv
  • Finhackad persilja

Gör så här

    1. Finhacka schalottenlök och vitlök.
    2. Skölj linserna i kallt vatten.
    3. Hacka körsbärstomater i små bitar.
    4. Skär korven i slantar.
    5. Hetta upp en stor stekpanna eller kastrull.
    6. Fräs lökhacket i ett par minuter. Tillsätt linserna och fräs i ytterligare ett par minuter.
    7. Tillsätt vin och låt koka upp under omrörning.
    8. Tillsätt kalvfond och vatten. Låt puttra till vätskan nästan torkat in.
    9. Smaka av linserna. Om ej färdigt tillagade, tillsätt ytterligare 0,5 dl vatten och låt fortsätta puttra.
    10. Stek korven medan linserna puttrar.
    11. Rör ner hackade körsbärstomater och parmesanost
    12. Servera linsotton på fat toppad med stekta korvslantar och finriven parmesanost.
     

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander