100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Lamm

Svamprisotto med lammfilé, vitlök & spenat

animal icon
Lamm
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Vår produkt

Lammfilé i tråg

Lammfilé

Lammfilén är mycket mör och ganska liten, den sitter på undersidan av kotlettraden/sadeln.

Stek filén hastigt i panna. Om du köper en hel sadel finns ofta innerfilén kvar på undersidan och är lätt att stycka ur.

Ingredienser

  • 700 g lammfilé
  • 4 nävar risottoris
  • 2,5 dl vitt vin
  • 6 – 8 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 tärning svampbuljong
  • 3 st tärningar schalottenlök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 dl riven parmesan
  • 25 – 50 g smör
  • 5 st stora champinjoner
  • 1 påse bladspenat
  • 1 kruka rosmarin
  • Smör att steka i

Gör så här

    1. Lägg fint hackad schalottenlök och vitlök i kastrull med olivolja. Svetta några minuter innan du häller i riset och rör om. Låt allt fräsa någon minut under omrörning.
    2. Tillsätt vitt vin och låt det koka in någon minut. Sänk värmen till medel och späd med buljong (vatten med en höns och en svampbuljong) lite i taget och rör om. Fortsätt späda med buljong så fort riset börjar bli torrt och upprepa tills riset är klart. Dra kastrullen åt sidan och addera en rejäl klick smör och parmesan. Tillsätt smörstekt champinjon i risotton och rör om. Smaka av med salt.
    3. Stek lammet i panna med smör och lite olja, salta ordentligt. Eftersom Lammfilén är ganska späd är det bäst att börja steka den kylskåpskall på hög temp tills den fått färg, för att sedan sänka värmen och steka klart den på medelvärme tillsammans med en krossad vitlöksklyfta och ett knippe rosmarin. Ta bort lammfilén när den uppnått 52 C och låt den vila 10 min så den kommer upp i ca 55 C innertemp.
    4. Medan lammet vilar lägger du en rejäl klick smör i en panna. När smöret tystnat tillsätter du en riven vitlöksklyfta och påsen med bladspenat. Stek snabbt medan du rör lite tills spenaten fallit samman, smaka av med salt.
    5. Lägg upp risotton och toppa med lammet och den sauterade spenaten. För extra smak ringlar du över en sked med vitlökssmöret som spenaten stekts i.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander