100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Steak sandwich

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat
Tallrik med en brödskiva toppad med härliga råvaror

Vår produkt

Ryggbiff (skivor)

Biffraden sitter på bakre ryggpartiet och är ett mycket mört kött.

Rumstemperera gärna köttet i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn därefter biffen i både smör och olja. Stek färdig i ugn på 125° till en innertemperatur av ca 60° för rosa kött. Låt köttet vila innan det serveras. Ryggbiff passar även utmärkt att lägga på grillen eller steka i stekpanna.

Steka: För ett rosa kött stek såhär: Salta och peppra. Stek 1 min per sida på full effekt. Stäng av plattan och stek vidare i pannan i 2 min. Vänd då och då. Stek gärna med extra peppar och färska örter. Låt ryggbiffen vila en stund innan den serveras.

Grilla: Grilla biffarna 15 cm över glöden eller på full effekt på gasolgrill, 1 minut på varje sida tills de får fin färg. Flytta köttet lite åt sidan och grilla vidare i ca 3 minuter eller tills innertemperaturen når 58 grader. Vänd köttet ofta. Låt ryggbiffen vila en stund innan den serveras.

Ingredienser

  • 4 st skivor biff á 100 g
  • 4 st skivor surdegsbröd
  • 1 1⁄2 dl dijonnaise
  • 50 g smör
  • 50 g sallad
  • 50 g parmesan
  • 8 st cocktailtomater
  • 1 st schalottenlök, i ringar
  • 1 ask kryddkrasse
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

    1. Salta och peppra köttet, grilla över bra glöd.
    2. Lägg sedan köttet på sidan över indirekt värme. Vid 55°C innertemperatur är den härligt rosa.
    3. Låt köttet vila någon minut innan du skär upp det.
    4. Rosta eller stek brödet.
    5. Bred på ett rikligt lager med dijonnaise.
    6. Lägg på sallad, tomater, lök, det nystekta köttet och avsluta med nymald svartpeppar, parmesan och krasse.
    7. Servera gärna med extra dijonnaise vid sidan.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander