100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Oxfilé tournedos med dragonmajonnäs och sallad

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat

Vår produkt

Oxfile i vakuumförpackning

Oxfilé

Oxfilén sitter på insidan av ryggraden och är den möraste detaljen på djuret. Filén kan delas upp i huvud, mittbit och svans.

Stekt hel oxfilé: Ta fram köttet i rumstemperatur i ca 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Brynsedan filén runt om i smör och olja. Stek sedan färdigt i ugn i 125 grader till en innertemperatur på 60 grader (för rosa kött). Låt köttet vila innan servering.

Ingredienser

  • 4 st bitar oxfilé (mittbiten)
  • 20 st körsbärstomater
  • 2 påsar ruccola
  • 2 dl grovt riven parmesan
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 dl majonnäs
  • 1 kruka dragon
  • 1 nypa cayennepeppar
  • Pommes frites
  • Neutral olja (t ex rapsolja)
  • Smör
  • Vitvinsvinäger
  • Svartpeppar
  • Salt

Gör så här

    1. Dela tomaterna på hälften och lägg på en plåt med bakplåtspapper under. Kör i ugnen på 75 C i 4 h eller mer. Låt svalna av och spara till servering.
    2. Blanda majonnäs, cayenne och fint hackad dragon. Smaka av med salt och en skvätt vinäger om du vill ha mer syra.
    3. Salta och peppra köttet runt om. Stek i olja på hög värme ca 1
    4. 2 minuter. Vänd och släng i en klick smör. Ös köttet hela tiden med fettet medan du steker på andra sidan ca 1
    5. 2 minuter. Lägg på plåt och kör i ugnen på 200 C tills innertemp på 54 C.
    6. Häll ca 1,5 cm olja i en stekpanna. Fritera pommes i omgångar på ca 170 C tills gyllene. Lägg på hushållspapper och salta.
    7. Blanda ruccola, tomaterna och parmesan i en skål. Tillsätt olivolja, flingsalt och svartpeppar. Blanda ordentligt.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander