100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris, Lamm

Midsommarkött med gotländska primörer

animal icon
Gris
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat
En tallrik med skivor av kött och grönsaker

Vår produkt

Lammentrecôte i tråg

Lammentrecôte

Lammentrecôte är samma del som entrecôte från nötdjuret. Men den från lamm är mycket mindre. Därför är en lammentrecôte lagom för en portion.

Köttet är gott att grilla och tack vare sin höga fetthalt är den lättgrillad. Entrecôten kan marineras eller smaksättas med glaze. När köttet fått yta vid grillningen kan du flytta den åt sidan och så steks den färdig i den svalare delen av grillen.

Ingredienser

  • 4 st lammentrecote, lammytterfilé eller fläskkarré
  • 12 st grön sparris
  • 8 st vit sparris
  • 4 st vårlök, gärna röd
  • 8 st rädisor
  • 12 st morötter
  • 8 st gulbetor
  • 10 st färskpotatis
  • Små blad ramslök (till garnering)
  • Salt
  • Socker
  • Svartpeppar
  • Ramslöksaioli
  • 2 st äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • 2,5 dl matolja
  • 100 g ramslök
  • 100 g spenat
  • Salt

Gör så här

    1. Börja med att mixa oljan med spenat och ramslök.
    2. Sila den gröna oljan genom ett kaffefilter.
    3. Vispa äggulor med citronsaft och salt. Tillsätt oljan under ständig vispning först droppvis, sedan i en jämn stråle. Smaka av med ev. mera salt, citron.
    4. Koka upp vatten med salt och socker.
    5. Blanchera betor och morötter. Blanchera även den gröna sparrisen i en minut för att behålla krispigheten. Den vita sparrisen behöver lite längre tid och oftast lite mera socker i vattnet.
    6. Skiva vårlöken och rädisorna tunt och lägg dessa i isvatten.
    7. Salta och peppra köttet och grilla direkt över fin glöd.
    8. Lägg sedan köttet åt sidan och grilla färdigt över indirekt värme.
    9. Låt köttet vila någon minut innan det skärs upp och serveras.
    10. Servera med ramslöksaioli och nykokt färskpotatis.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander