100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Lamm

Lammrostbiff med kantareller

animal icon
Lamm
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt
Fårrostbiff ligger snyggt uppskuren på en tallrik med kantareller och andra små grönsaker

Vår produkt

Lammrostbiff

Lammrostbiffen är en ministek som äts på samma vis som vanlig lammstek.

Lammrostbiffen passar bäst att helstekas i ugn med en innertemperatur på ca 57 grader (rött kött), 65 grader (rosa kött) eller 75 grader (helt genomstekt). Viktigt att låta köttet vila innan du skär upp det, i ca 10 minuter. Rostbiffen kan grillas med indirekt grillning.

Ingredienser

  • 600 g lammrostbiff
  • 300 g kantareller
  • 1 st färsk majskolv
  • 1 st klyfta vitlök, finhackad
  • 1 st schalottenlök i ringar
  • 15 st blad rosmarin, finskurna
  • 0,5 kruka vattenkrasse
  • 0,5 kruka gräslök, finskuren
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Rotsellericréme
  • 500 g rotselleri
  • 1 st lagerblad
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 100 g färskost
  • 50 g smör

Gör så här

    1. Skala och skär ner rotsellerin i tärningar, sjud dessa mjuka under lock i en kastrull med mjölken och lagerbladet.
    2. Salta, peppra och bryn rostbiffen i het stekpanna i olja och avsluta med lite smör.
    3. Sätt in köttet i ugnen på 100° tills det har 56° i innertemperatur, för medium. Ta ut och låt vila några minuter innan du skär upp köttet.
    4. Häll bort mjölken och lagerbladet från rotsellerin och mixa sedan rotsellerin helt slät med crème fraiche, färskost och smör. Smaka av med salt.
    5. Pilla loss majskornen från majskolven.
    6. Stek svampen i olja i en stekpanna och lägg i majsen, avsluta med smör och smaka av med salt och peppar.
    7. Lägg i örter, hackad vitlök och lökringarna precis innan servering.
    Tips! Använd stektermometer, stek på lägre temperatur och låt köttet vila efter tillagningen.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander