100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Lamm

Lammköttbullar tikka masala

animal icon
Lamm
fork icon
4 portioner
clock icon
Lättlagat

Vår produkt

Lammfärs i tråg

Lammfärs

Lammfärs kan tillagas på samma sätt som köttbullar, pannbiffar mm. Med en fetthalt på ca 15 % gör det att köttbullar, spett och färsbiffar blir smakrika och saftiga.

Lammfärsrätter som är klassiska är grekisk moussaka, gotländsk lammsmäcka (pannbiff), köttfärslimpa mm. Lammfärs passar även till hamburgare, köttfärssås och tacos. Stek den så att den är lite rosa eller tills den blir genomstekt. Gott att smaksätta lammfärsen med tomat, paprikapulver, chili, ingefära, örter, citron mm.

Ingredienser

  • Lammköttbullar
  • 400 g lammfärs
  • 3 msk teriyaki sauce ginger & sesame
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald svartpeppar
  • 0,5 kruka mynta, strimlad
  • 500 g quinoa
  • 0,5 kruka mynta, strimlad
  • 1 kruka persilja, strimlad
  • 1 burk tikka masala
  • 2 dl rysk yoghurt
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Tellicherry svartpeppar

Gör så här

    1. Koka quinoa enligt anvisning på förpackningen, gärna med en buljongtärning.
    2. Blanda alla ingredienser till lammköttbullarna.
    3. Forma större köttbullar och stek dem klara i en varm panna med olja.
    4. Koka upp tikka masala grytan och blanda ner köttbullarna.
    5. Blanda i den strimlade persiljan och resten av myntan i quinoan precis innan servering. Servera med yoghurt.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander