100%

Gotländskt kött

Klassisk lammstek med råstekta haricots verts, gräddsås och vinbärsgelé

Ingredienser

1000 g lammstek 

1 kruka timjan

1 kruka persilja

3 st vitlöksklyftor

2 st schalottenlökar

2 st påsar haricots verts

3 dl vispgrädde

1-2 msk sirap

Vinbärsgelé

Citronzest

Potatis för 4 personer

Smör och olivolja att steka i

Vår produkt

Gör så här

  1. Ta ut steken ur nätet och torka med papper. Bind sedan upp steken efter bästa förmåga så den håller ihop. Salta och peppra med svartpeppar runt om. Stek köttet i panna i olja och en rejäl klick smör så att köttet blir fint brynt runt om. Ta ut köttet och lägg i ugnsform. I stekpannan lägger du nu krossade vitlöksklyftor, skivade schalottenlökar och halva krukorna med örter som du finhackat. Stek ca 1-2 minuter och häll fettet med löken och örter över steken. Häll 3 dl vatten i botten på ugnsformen så att steken ligger i vattnet och kör in i ugnen på 150 C. Steken ska nå temperatur på 58 C. Vätskan blir sedan basen på såsen.
  2. Medan steken går klart i ugnen skivar du potatisen tunt och lägger i en bunke. Skölj bort stärkelsen från potatisen tills vattnet blir helt transparent igen. Häll av och stek i omgångar i en panna med olivolja och en klick smör tills potatisen fått fin färg och är klar. Lägg i ugnsform och spara till servering. 10 min innan servering sätter du in potatisen i ugnen på 150 C så den blir varm igen.
  3. När köttet är klart tar du ut det, lägger åt sidan och låter det vila till servering. Sila vätskan ner i en kastrull och koka ner tills hälften återstår eller tills vätskan har en kraftig smak. Tillsätt grädde och sirap och koka ner ytterligare till ungefär hälften återstår eller tills såsen smakar bra. Smaka upp med salt om det behövs.
  4. Stek haricots verts i smör tills de fått fin färg, är mjuka men ändå lite krispiga. Smaksätt med lite citronzest och salt och blanda runt.
  5. Skär upp köttet i tunna skivor och låt den varma såsen värma på köttet igen. Servera med potatisen, haricots verts och vinbärsgelé.

Smaklig måltid!