100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris

Grillad fläskkotlett med broccoli och grönpepparsås

animal icon
Gris
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat

Vår produkt

Två skivor fläskkotlett i sin förpackning

Fläskkotlett

Fläskkotlett är skivad fläskytterfilé, som i sin tur skärs ur benfri kotlettrad som sitter längs grisens rygg mellan karré och rostbiff. På fläskkotletten sitter fettet som en kappa snarare än insprängt som i till exempel karré. Med rätt tillagning - inte för länge - ger fettkappan ifrån sig fantastisk smak och du får ett saftigt kött.

Stek eller grilla köttet på hög värme så ytan förseglas och får fin färg. Sänk sedan värmen och stek färdigt.

Ingredienser

  • 2 paket fläskkotletter eller 600 g fläskytterfilé
  • 1 stor broccoli
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Sås
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk maizenaredning
  • 1 tsk grönpeppar torkad
  • 1 tsk grönpeppar i lag
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 2 msk soya
  • 2 msk oxbuljong
  • Salt
  • Till servering
  • Svartvinbärsgelé
  • Vattenkrasse

Gör så här

    1. Såsen: Finhacka schalottenlöken och stek i en kastrull med smör och grönpeppar tills löken blir glansig. Behåll de inlagda grönpepparkornen hela och krossa de torkade. Häll i övriga ingredienser och låt koka några minuter. Red av med maizena smaka av med salt.
    2. Köttet: Om du använder fläskytterfilé, skär köttet i fyra tjockare skivor, salta och peppra. Använder du färdiga kotletter bara saltar och pepprar du. Grilla (eller stek) köttet över ordentlig glöd tills det får fin färg, sätt i en termometer. Låt köttet grillas klart till 63° där det är något svalare. Låt vila.
    3. Broccoli: Dela broccolin i fyra större klyftor, blanchera dessa i en minut i saltat vatten. Kyl snabbt i kallt vatten och grilla sedan dessa på grillen.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander