100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Flapsteak med sparris & citron

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat
En tallrik med fint upplagt sparris och kött med en grillad citron som tillbehör

Vår produkt

Flapsteak i skivor i tråg

Flapsteak

Flapsteak liknar flanksteken men har tjockare fibrer och mer fett. Den passar bäst att grilla eller steka på hög värme i stekpanna. När köttet skivas upp ska det göras tvärs över fibrerna, gärna i skivor på ca 1-2 cm.

Ingredienser

  • 800 g flapsteak
  • 12 st vit sparris
  • 8 st grön sparris
  • 4 st sommarlökar
  • 4 st rädisor, hyvlade
  • 1 kruka gräslök
  • 1 ask kryddkrasse
  • 1 st röd chili
  • BBQ sauce
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

    1. Salta och peppra köttet.
    2. Grilla över bra glöd och lägg sedan köttet på sidan över indirekt värme. Vid 55°c innertemperatur är den härligt rosa.
    3. Låt köttet vila någon minut innan du skär upp det.
    4. Skala hela den vita sparrisen och den nedre delen av den gröna sparrisen.
    5. Koka upp en stor kastrull med vatten och salta så det smakar hav (ca 3% salt).
    6. Blanchera lökarna och sparrisen i omgångar i vattnet max en minut. Kyl dem snabbt i isvatten.
    7. Olja in och grilla grönsakerna.
    8. Dela citronen på mitten och lägg den på grillen. Finhacka gräslök, chili och klipp krassen.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander