100%

Gotländskt kött

Fårstek med vitlök och örter

En uppskuren stek ligger på ett fat

Ingredienser

1 kg fårstek
Olja eller smör till stekning
2 st vitlöksklyftor
1 msk timjan
1 msk rosmarin
1 st citron, saft & zest
Salt
Svartpeppar

Gör så här

  1. Ta fram köttet i god tid och låt det bli rumstempererat. Sätt ugnen på 130°.
  2. Hacka och blanda vitlök, timjan, citronzest, citronsaft och rosmarin.
  3. Gnid in kryddblandningen i mitten av steken. Salta och peppra både inuti och utanpå.
  4. Bind steken med steksnöre.
  5. Bryn lammsteken gyllene i en panna. Flytta över den till ugnssäkert fat och sätt in i ugnen.
  6. Stick in stektermometern i stekens tjockaste del. Vid 55-57° är köttet rosarött (rare), 60°-65° rosa (medium) och vid 70° är det välstekt. Det här tar 1-1.5 timmar beroende på hur stor din stek är.
  7. Låt köttet vila i minst 5 minuter innan servering. Det här gör så köttsaften hinner spridas och köttet blir saftigare.
  8. Servera med potatisgratäng och en krispig grönsallad. Smaklig spis!

Smaklig måltid!