100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Får

Fårrostbiff provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricots verts

animal icon
Får
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Vår produkt

Fårrostbiff

Fårkött är mört, saftigt och lätt att tillaga. Precis som lammkött blir det gott på grillen, i stekpannan och i ugnen.

Fårkött tillagar du aningen längre tid än lamm och får då ett kött där smaken träder fram tydligare och med fler toner. 

Fårrostbiff blir bäst med följande innertemperaturer:

Rare 55°C

Medium 60-65°C

Well done 70°C

Ingredienser

  • 600 g fårrostbiff
  • 8-12 fasta potatisar
  • 100 g smör
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 st klyftor vitlök
  • 1 st citron
  • Svartpeppar
  • 2 påsar haricots verts

Gör så här

    1. Putsa köttet från hinnor och salta runt om. Stek köttet runt om i smör och olja till det fått fin färg. Lägg på plåt eller i ugnsform och kör i ugnen på 150
    2. 170 C till 58
    3. 60 C innertemperatur.
    4. Skiva potatisen tunt och skölj i kallt vatten så stärkelsen försvinner. Torka av i handduk tills helt torra. Stek i samma panna som köttet och addera en klick extra smör. Stek på medeltemperatur tills de fått fin färg och är mjuka. Salta.
    5. Blanda rumstempererat smör med en riven vitlöksklyfta, hackade örter och lite citronzest. Smaka av med salt.
    6. Skär av ändarna på haricots vertsen och stek i smör i panna några minuter. Smaka av med salt och dra åt sidan. Se till att de får lite färg men fortfarande har lite spänst och tuggmotstånd kvar.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander