100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Får

Fårpasta med blandad svamp och rosmarin

animal icon
Får
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Vår produkt

Fårytterfilé

Fårkött är mört, saftigt och lätt att tillaga. Precis som lammkött blir det gott på grillen, i stekpannan och i ugnen.

Fårkött tillagar du aningen längre tid än lamm och får då ett kött där smaken träder fram tydligare och med fler toner. 

Fårytterfilé blir bäst med följande innertemperaturer:

Rare 55°C

Medium 60-65°C

Well done 70°C

Ingredienser

  • 600 g fårytterfilé
  • 7 st champinjoner
  • 1 låda ostronskivling
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 st svampbuljongtärning
  • 1 kruka rosmarin
  • Parmesan
  • Svartpeppar

Gör så här

    1. Torka köttet torrt och salta runt om. Stek i panna med olja och smör tills innertemperatur på 60 C. Lägg åt sidan och låt vila till servering.
    2. Dela svampen i mindre bitar och stek i samma panna som köttet med en extra klick smör tills de fått lite färg.
    3. Tillsätt hackad lök och vitlök och fräs någon minut. Tillsätt sedan vitt vin och låt koka någon minut till.
    4. Tillsätt vatten och svampbuljongtärning och låt det koka ytterligare någon minut. Tillsätt grädde och reducera till en fin konsistens.
    5. Tillsätt hackad rosmarin och en rejäl näve parmesan och rör om.
    6. Innan servering skär du upp köttet i skivor och lägger i såsen tillsammans med nykokt pasta. Blanda runt och lägg på tallrik. Toppa med massor av parmesan och lite svartpeppar.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander