100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Chili med avocadosalsa, gräddfil och syrad lök

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Långkok

Vår produkt

Högrev i vakuumförpackning

Högrev

Högreven är ett framdelskött som är utstyckat från halsen och sitter på djurets skulderparti mellan entrecôte och hals.

Högreven passar till grytor, stekar och wok. Högreven passar även till att mala ner till en färs som blir saftig och har mycket smak.

Ingredienser

  • 800 g högrev, i tärningar
  • Salt
  • 3 dl kalvbuljong från tärning eller egen fond
  • 3 dl ljus öl eller coca cola
  • 2,5 msk tomatpuré
  • 1  st lagerblad
  • 1  tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk ancho chili pulver eller chipotle
  • 1  tsk oregano
  • 1  tsk rökt paprikapulver
  • 2  tsk mald koriander
  • 2  tsk spiskummin, malen
  • 1  st röd chilipeppar, skivad med kärnor
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st gullökar
  • Olivolja
  • 0,5 kruka persilja
  • Kakao
  • 2 st rödlökar
  • 1 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 st mogna avokado
  • 1 st silverlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 6-8 st körsbärstomater
  • 1 kruka koriander
  • Olivolja
  • Salt
  • Lime

Gör så här

    1. Skär bort senor och hinnor från köttet och skär ner i mindre bitar, ca 2x2cm Hacka lök och vitlök grovt och hacka ner chilin i mindre bitar. Bryn köttet hårt i en gjutjärnsgryta med lite olja tills de fått rejält med färg. Tillsätt lök, vitlök, chili, kryddor och tomatpure och stek några minuter till. Tillsätt öl och köttbuljong och koka på medelvärme i 2,5.
    2. 4h tills köttet faller isär. Ta upp köttet och koka ner återstående vätskan tills en intensiv smak och tills den tjocknar. Mixa slät. Riv sönder köttet och tillsätt såsen tills du får en bra chilikoncistens. Smaka av med salt och lite kakao. Blanda ättika, socker och vatten och rör tills sockret löst sig. Skala och skiva rödlöken och lägg i lagen. Låt ligga i lagen minst 30 min. Blanda tärnad avocado, fint hackad silverlök, hackad koriander, riven eller fint hackad vitlök, ½
    3. 1 pressad lime, lite olivolja och salt. Servera med gräddfil, tortillabröd och nachos eller andra valfria tillbehör.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander