100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Boeuf bourguignon

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Långkok

Vår produkt

Högrev i vakuumförpackning

Högrev

Högreven är ett framdelskött som är utstyckat från halsen och sitter på djurets skulderparti mellan entrecôte och hals.

Högreven passar till grytor, stekar och wok. Högreven passar även till att mala ner till en färs som blir saftig och har mycket smak.

Ingredienser

  • 1 kg högrev
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 2 st schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 st morötter
  • 1 1/2 msk tomatpuré
  • 4 msk smör
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl rödvin
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk soja
  • 2 timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)
  • 3 st lagerblad
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 250 g steklök
  • 400 g champinjon
  • 600-800 g mjölig potatis
  • 1,5-2 dl mjölk eller 50/50 mjölk och grädde
  • 150-200 g smör

Gör så här

    1. Skär köttet i ca 5×5 cm stora kuber och tärna ner sidfläsket i ca 2×2 cm kuber.
    2. Lägg sidfläsket i kall panna och låt pannan komma upp till medel+ värme. Stek fläsket så det får fin färg runt om. Lägg fläsket i en kastrull men spara fettet i pannan.
    3. Bryn köttet på hög värme så det får rikligt med färg runt om alla kuber. För över till kastrullen.
    4. Tillsätt en skvätt olja eller smör och tillsätt grovt skuren lök och morot, tomatpurén samt tunt skivad vitlök till pannan och fortsätt fräsa några minuter. Lägg över i kastrullen. Pudra över mjölet och rör runt.
    5. Tillsätt vinet i pannan och låt det koka några minuter så du får med alla goda rester. Häll ner vin, vatten, fond, soja, timjan, och lagerblad. Låt sjuda på svag värme i 1,5
    6. 2 h tills köttet är mört.
    7. Skala steklöken och skär svampen i klyftor. Stek i smör tills fin färg. Rör ner i grytan när den är klar och låt dra några minuter.
    8. Koka potatisen mjuk, häll av och låt ånga av i 5 min. Pressa potatisen och tillsätt smält smör och varm gräddmjölk. Rör till en puré och smaka av med salt.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander