100%

Gotländskt kött

Boeuf bourguignon

Ingredienser

1 kg högrev

200 g rökt sidfläsk

2 st schalottenlökar

3 st vitlöksklyftor

3 st morötter

1 1/2 msk tomatpuré

4 msk smör

1 1/2 dl vatten

2 msk vetemjöl

5 dl rödvin

2 msk koncentrerad kalvfond

1 msk soja

2 timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)

3 st lagerblad

Salt

Svartpeppar

250 g steklök

400 g champinjon

600-800 g mjölig potatis

1,5-2 dl mjölk eller 50/50 mjölk och grädde

150-200 g smör

Vår produkt

Gör så här

  1. Skär köttet i ca 5×5 cm stora kuber och tärna ner sidfläsket i ca 2×2 cm kuber.
  2. Lägg sidfläsket i kall panna och låt pannan komma upp till medel+ värme. Stek fläsket så det får fin färg runt om. Lägg fläsket i en kastrull men spara fettet i pannan.
  3. Bryn köttet på hög värme så det får rikligt med färg runt om alla kuber. För över till kastrullen.
  4. Tillsätt en skvätt olja eller smör och tillsätt grovt skuren lök och morot, tomatpurén samt tunt skivad vitlök till pannan och fortsätt fräsa några minuter. Lägg över i kastrullen. Pudra över mjölet och rör runt.
  5. Tillsätt vinet i pannan och låt det koka några minuter så du får med alla goda rester. Häll ner vin, vatten, fond, soja, timjan, och lagerblad. Låt sjuda på svag värme i 1,5-2 h tills köttet är mört.
  6. Skala steklöken och skär svampen i klyftor. Stek i smör tills fin färg. Rör ner i grytan när den är klar och låt dra några minuter.
  7. Koka potatisen mjuk, häll av och låt ånga av i 5 min. Pressa potatisen och tillsätt smält smör och varm gräddmjölk. Rör till en puré och smaka av med salt.

Smaklig måltid!