100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Oxfilé provencale med grillad lök och endivesallad

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat

Vår produkt

Oxfile i vakuumförpackning

Oxfilé

Oxfilén sitter på insidan av ryggraden och är den möraste detaljen på djuret. Filén kan delas upp i huvud, mittbit och svans.

Stekt hel oxfilé: Ta fram köttet i rumstemperatur i ca 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Brynsedan filén runt om i smör och olja. Stek sedan färdigt i ugn i 125 grader till en innertemperatur på 60 grader (för rosa kött). Låt köttet vila innan servering.

Ingredienser

  • 1 bit oxfilé á 800 g
  • 4 st endivesallad
  • 2 st stora rödlökar
  • Strösocker
  • 2 msk balsamvinäger
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka timjan
  • 1 st vitlöksklyfta

Gör så här

    1. Blanda rumstempererat smör med örter, riven vitlök, salt och svartpeppar. Ställ åt sidan i rumstemperatur till servering. Skär löken i 1 cm tjocka skivor. Behåll dem intakta i sina ringar och strö lite socker på ena sidan. Lägg på grillen och grilla tills de får fin färg. Strö lite socker på andra sidan medan undersidan grillas. Vänd och grilla andra sidan också. Lägg på indirekt värme tills den blir mjuk och karamelliserad. Skär endiverna på mitten och gnid in i lite olja. Grilla tills de fått fin färg och lägg på indirekt värme så de håller värmen. Grilla köttet på direkt värme tills det får fin färg runt om. Dra åt sidan och grilla på indirekt värme tills innertemp på 55 C. Bryt loss lökens ringar och lägg i en skål. Dela endiverna i mindre bitar och lägg i samma skål. Häll på lite balsamvinäger, salt och svartpeppar och blanda. Skär upp köttet i lite tjockare skivor. Klicka på örtsmöret. Servera allt på ett stor fat. Gott att servera med pommes eller råstekt potatis.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander