100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris

Långstekt fläskkarré med gräddig potatisgratäng

animal icon
Gris
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Vår produkt

Flaskkarre i vakuumförpackning

Fläskkarré

Fläskkarrén sitter mellan huvud och kotlettrad. 

Ta fram köttet i rumstemperatur i 30 minuter. Krydda med salt och peppar. Bryn sedan köttet hel eller i skivor i smör och olja. Stek i ugn på 150 grader till en innertemperatur på 75 grader. Vila köttet innan servering.

Ingredienser

  • 1 kg fläskkarré  
  • 2 msk flingsalt  
  • Rapsolja & Smör  
  • 0,5 dl japansk soja 
  • 0,5 dl balsamvinäger 
  • 1 tsk timjan, torkad 
  • 1 tsk rosmarin, torkad 
  • Svartpeppar 
  • Potatisgratäng:
  • 2kg fast potatis 
  • 3 vitlöksklyftor 
  • 2,5 dl vispgrädde 
  • 5 dl mjölk 
  • 2,5 tsk salt  
  • 2 krm svartpeppar 
  • 100 g riven mozzarella 
  • 100 g riven smakrik ost (präst, västerbotten etc) 
  • Morötter: 
  • 5-6 st 
  • Olivolja  
  • Balsamico 
  • Sås:
  • 2 dl grädde 
  • Steksky från köttet

Gör så här

    1. Köttet: Ta fram köttet i god tid, minst en timme innan du börjar.
    2. Sätt ugnen på 110 grader över- och undervärme.  
    3. Ta fram köttet ur förpackningen och torka av med hushållspapper. Gnid in med salt på alla sidor.  
    4. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja i, hetta upp den till hög värme.  
    5. Bryn köttet på alla sidor innan du lägger det i en liten ugnsfast form.  
    6. Häll soja och balsamvinäger över köttet innan du kryddar ordentligt med timjan, rosmarin och svartpeppar.  
    7. Placera formen mitt i ugnen med en stektermometer tills det har en innertemperatur på 75 grader, ca 4 h. Låt köttet vila i 15-20 minuter innan du skär upp det.
    8. Potatisgratängen: Skala och skär potatisen i ca 3 mm skivor. Skala vitlöken.
    9. Koka upp vispgrädde, mjölk, salt och svarpeppar i en kastrull. Riv ner vitlöken i mjölkblandningen. Rör om innan du tillsätter potatisen. Låt puttra utan lock i 20 minuter.
    10. Skeda över ca en tredjedel av potatisen i en ugnsfast form. Lägg på ett lager av den smakrika osten och upprepa. Toppa till slut gratängen med det sista av den smakrika osten och mozzarellan.
    11. Baka gratängen på 200 grader under tiden som du låter köttet vila, ca 20-25 minuter.
    12. Morötterna: Skala och skär morötterna i mindre bitar.
    13. Lägg dem på en plåt och ringla olivolja över dem. Baka i ugnen i 10 minuter, under potatisgratängen.
    14. Ringla balsamico över dem och baka i 5 minuter till.
    15. Såsen: Häll skyblandning från köttformen i en liten kastrull. Tillsätt grädden och låt koka upp. Låt puttra ett par minuter och smaka av.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander