100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Lamm

Lammrosbiff provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricot verts

animal icon
Lamm
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Vår produkt

Lammrostbiff

Lammrostbiffen är en ministek som äts på samma vis som vanlig lammstek.

Lammrostbiffen passar bäst att helstekas i ugn med en innertemperatur på ca 57 grader (rött kött), 65 grader (rosa kött) eller 75 grader (helt genomstekt). Viktigt att låta köttet vila innan du skär upp det, i ca 10 minuter. Rostbiffen kan grillas med indirekt grillning.

Ingredienser

  • 600 g ammrostbiff
  • 8-12 st fasta potatisar
  • 100 g smör
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st citron
  • Svartpeppar
  • 2 påsar haricot verts

Gör så här

    1. Putsa köttet från hinnor och salta runt om. Stek köttet runt om i smör och olja tills fin färg.
    2. Lägg på plåt eller i ugnsform och kör i ugnen på 150 170C till 58 60C innertemp.
    3. Skiva potatisen tunt och skölj i kallt vatten så stärkelsen försvinner.
    4. Torka av i handduk tills helt torr. Stek i samma panna som köttet och addera en klick extra smör. Stek på medeltemp tills fin färg och mjuka. Salta.
    5. Blanda rumstempererat smör med en riven vitlöksklyfta, hackade örter och lite citronzest. Smaka av med salt.
    6. Skär av ändarna på haricots verten och stek i smör i panna några minuter.
    7. Smaka av med salt och dra åt sidan. Se till att de får lite färg men fortfarande har lite spänst och tuggmotstånd kvar.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander