100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Lamm

Lammacka med gräddkokt kål, senapsfrön och parmesan

animal icon
Lamm
fork icon
4 portioner
clock icon
Lättlagat

Vår produkt

Lammytterfilé i skivor i tråg

Lammytterfilé

Lammytterfilé är mört och smakar fylligt. Köttet serveras rosa eller rött och gärna med en knaprig stekyta.

Köttet kan benas ut och skäras till noisetter och steks i panna i både smör och olja. För att inte köttet ska bli helt genomstekt så stanna vid en innertemperatur på 60 – 65 grader. Vila köttet en stund, ca 10 minuter innan du skär upp det. Kött i skivor steks i panna två – fem minuter per sida (beror på hur tjocka de är).

Ingredienser

  • 400 g lammytterfile
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 1/2 st spetskål
  • 6 st blad svartkål (ta bort stammen)
  • 1 gullök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 – 1 dl riven parmesan
  • Parmesan
  • 1 st krasse
  • Senapsfrö i vinäger (finns att köpa i matbutiken)

Gör så här

    1. Lägg skivad lök och vitlök i en panna med en rejäl klick smör. Bryn några minuter. Tillsätt strimlad spetskål och svartkål riven i mindre bitar och fortsätt bryna några minuter. Tillsätt vitt vin och låt koka några minuter. Tillsätt grädde och dijonsenap och reducera till grädden nästan är inkokt i kålen. Tillsätt parmesan och smaka av med salt och svartpeppar.
    2. Torka lammfilen torr på hushållspapper och salta runt om. Stek i smör och olja och ös köttet med fettet i pannan efter vändning till innertemperatur på 58C.
    3. Rosta surdegsbrödet i brödrosten eller stek i torr panna.
    4. Toppa det rostade surdegsbrödet med gräddstuvad kål, skuret kött, senapsfrö i vinäger, massor av parmesan och krasse.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander