Köttskolan nötkött

Nötkreatur delas in i fjorton styckningsdetaljer - från kind till svans. Styckning är ett hantverk som kräver stor kunskap för att tillvarata hela djurets alla detaljer på rätt vis. En biff måste exempelvis uppfylla vissa kriterier för att få kallas för biff. Själva namnet nöt i nötkreatur kommer från fornsvenskan och är besläktat med ordet nytta. Den funktion djuren fyllde inom lantbruket förr i tiden, exempelvis dragoxar. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Nöt

Allt om Rostbiff

Rostbiff

Köttbiten som givit namn åt en hel maträtt

Styckdetaljen rostbiff sitter vid bakre delen av nötkreaturets rygg, mellan biffen och lilla fransyskan. Sedan kan det vara lite förvirrande att det också är en maträtt som visserligen gärna får lagas av rostbiff, men som lika gärna kan lagas av både biff, fransyska, innanlår och ytterlår.

På rostbiffen sitter en filéliknande muskel som brukar kallas rostas. En fin detalj som kan tillagas på samma vis som oxfilé och biff men är desto mer prisvärd. Ur rostbiffen kan man också stycka den så kallade charlottestecken, en annan fin detalj som är god att grilla efter att den mörats.

Namnet härstammar från engelskans roast beef, en kötträtt som klassiskt serveras med potatis, sås och Yorkshire pudding. I Sverige är det vanligt, framför allt under årets varmare månader, att servera rostbiffen kall i kombination med potatissallad.

Smaken

Rostbiff sitter vid djurets ryggslut och är ett mört, smakrikt men samtidigt magert kött som passar både att steka eller grilla.

Relaterade produkter du finner i butik

Rostbiff Rostbiffen sitter vid djurets ryggslut och är ett mört och smakrikt kött. Rostbiff passar både att steka och grilla. Ta fram köttet i rumstemperatur i 30 minuter. Krydda steken...

Mer om Rostbiff