Köttskolan lammkött

Lammet delas in i åtta styckningsdetaljer. Lamm är benämningen på kött av får som är yngre än ett år och som inte har lammat. Traditionellt sett har lammet styckats i grövre bitar som stek och sadel, men på senare tid har lammkött blivit mer populärt och det är vanligare att stycka ut detaljer som filé och lammentrecôte. Det är magrare kött som inte har den typiska lammsmaken. Gillar man just den karaktäristiskt lammsmaken bör man välja en hel stek som innehåller mer fett där också mycket av smaken sitter. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Lamm

Allt om Lammstek

Lammstek

En köttbit för en festmåltid

Lammstek kan vara både med och utan ben. Oftast hittar man den utan ben. En urbenad lammstek är egentligen ett urbenat lår från lammet med flera olika detaljer. Den kan vara både med och utan rostbiffen.

Övriga muskler är innanlår, ytterlår, rulle och fransyska. Läggarna styckar man bort med ben och efter ett långkok är de en egen delikatess. En urbenad lammstek väger mellan 1-2 kg. En urbenad stek fyller man enkelt med diverse örter, salt och peppar, binder upp och bakar i ugn till 58° för en rosa härlig stek. Låt det vila i minst 10 minuter innan det skivas, och den kan serveras både varm och kall.

Lammsteken kan även sågas i skivor likt en klassisk ”flintastek” med benet kvar i mitten.

Smaken

Lammstek är en lättlagad och omtyckt styckdetalj. Den kan ätas varm eller kall serverad med sås, sallad och potatis i någon form.

Relaterade produkter du finner i butik

Lammstek Lammstek är en lättlagad och omtyckt styckdetalj. Den kan ätas varm eller kall serverad med sås, sallad och potatis i någon form. Lammsteken lämpar sig för att helstekas i...

Mer om Lammstek