Lammracks är en styckdetalj av lamm - en kotlettrad med långa ben. Lika mör och saftig som iögonfallande. Blir utsökta både i ugn och på glöd.
Vår produkt
Ingredienser
- Lammracks
- 600 g lammracks
- 3 st vitlöksklyftor
- Rosmarin, färsk
- Salt
- Rapsolja & smör att steka i
- Tillbehör
- 600 g potatis
- 3-4 st morötter
- Rosmarin
- Olivolja
- Flingsalt
- Rödvinssås
- 1 st bananschalottenlök
- 1 msk smör
- 0,5 msk strösocker
- 1 msk tomatpuré
- 3 dl rött vin (enkelt vin, inte för kryddigt för att passa med maten ex. Barbera )
- 2,5 dl vatten
- 2 msk oxfond
- Salt
Gör så här
- Ta fram köttet i god tid innan du sak börja laga maten, ca 1 h är att rekommendera.
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Om din potatis är av en modell större kan du här dela den i mindre bitar. Annars lägger du dem hela med skal på i en ugnsfast form. Skär dina morötter i mindre bitar och lägg dem i samma form. Ringla över lite olivolja och rör runt så att det hamnar över alla rotfrukter. Sätt in formen mitt i ugnen i ca 40 minuter.
- Ta fram köttet ur förpackningen och torka det torrt med hushållspapper. Salta på alla sidor.
- Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja till hög värme, lägg ner tre skalade vitlöksklyfor och ett par rosmarinskvistar. Bryn köttet med fettkappan ner i stekpannan. Låt det ligga ett par minuter innan du vänder köttet. Bryn det på alla sidor innan du tar det från spisen.
- Ta ut formen med rotfrukter ur ugnen. Salta och rör om. Placera det brynta lammet på rotfrukterna med en stektermometer i. Lägg även ett par rosmarinkvistar i formen. Sätt in köttet i ugnen igen och låt det gå tills det har en innertemperatur på 50 grader.
- Skala och skär scharlottenlöken i grova bitar. Hetta upp en msk smör i en liten kastrull och fräs schalottenlöken tills den är mjuk.
- Tillsätt tomatpure och socker och rör om. Låt fräsa ett par minuter innan du tillsätter vinet. Låt koka tills det reducerat till ca hälften.
- Tillsätt oxfond och vatten och låt puttra tills lammet är klart. Sila av lökbitarna innan servering.
- Låt racksen vila i 5-10 minuter innan du skär upp dem.
SMAKLIG MÅLTID!