100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Lamm

Klassiska lammracks

animal icon
Lamm
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Vår produkt

Lammracks

Lammracks är en styckdetalj av lamm - en kotlettrad med långa ben. Lika mör och saftig som iögonfallande. Blir utsökta både i ugn och på glöd.

Ingredienser

  • Lammracks 
  • 600 g lammracks 
  • 3 st vitlöksklyftor 
  • Rosmarin, färsk 
  • Salt 
  • Rapsolja & smör att steka i  
  • Tillbehör 
  • 600 g potatis
  • 3-4 st morötter 
  • Rosmarin 
  • Olivolja  
  • Flingsalt 
  • Rödvinssås 
  • 1 st bananschalottenlök 
  • 1 msk smör 
  • 0,5 msk strösocker 
  • 1 msk tomatpuré 
  • 3 dl rött vin (enkelt vin, inte för kryddigt för att passa med maten ex. Barbera ) 
  • 2,5 dl vatten  
  • 2 msk oxfond 
  • Salt 

Gör så här

    1. Ta fram köttet i god tid innan du sak börja laga maten, ca 1 h är att rekommendera.
    2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
    3. Om din potatis är av en modell större kan du här dela den i mindre bitar. Annars lägger du dem hela med skal på i en ugnsfast form. Skär dina morötter i mindre bitar och lägg dem i samma form. Ringla över lite olivolja och rör runt så att det hamnar över alla rotfrukter. Sätt in formen mitt i ugnen i ca 40 minuter.
    4. Ta fram köttet ur förpackningen och torka det torrt med hushållspapper. Salta på alla sidor.
    5. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja till hög värme, lägg ner tre skalade vitlöksklyfor och ett par rosmarinskvistar. Bryn köttet med fettkappan ner i stekpannan. Låt det ligga ett par minuter innan du vänder köttet. Bryn det på alla sidor innan du tar det från spisen.
    6. Ta ut formen med rotfrukter ur ugnen. Salta och rör om. Placera det brynta lammet på rotfrukterna med en stektermometer i. Lägg även ett par rosmarinkvistar i formen. Sätt in köttet i ugnen igen och låt det gå tills det har en innertemperatur på 50 grader.
    7. Skala och skär scharlottenlöken i grova bitar. Hetta upp en msk smör i en liten kastrull och fräs schalottenlöken tills den är mjuk.
    8. Tillsätt tomatpure och socker och rör om. Låt fräsa ett par minuter innan du tillsätter vinet. Låt koka tills det reducerat till ca hälften.
    9. Tillsätt oxfond och vatten och låt puttra tills lammet är klart. Sila av lökbitarna innan servering.
    10. Låt racksen vila i 5-10 minuter innan du skär upp dem.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander