100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Lamm

Klassisk lammstek

animal icon
Lamm
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt
En uppskuren stek ligger på ett fat

Vår produkt

Lammstek i vakuumförpackning

Lammstek

Lammstek är en lättlagad och omtyckt styckdetalj. Den kan ätas varm eller kall serverad med sås, sallad och potatis i någon form.

Lammsteken lämpar sig för att helstekas i ugn. Bind köttet till en hel stek. Finns benet kvar så ger det extra smak till köttet. Om du istället har en urbenad stek så fyll gärna den med kryddor, grönsaker eller kanske svamp. Det är gott att späcka steken med hela vitlöksklyftor.

Ugnstekt: Beräkna ca en timme per kilo i 175 grader. Man kan bryna den i stekpanna och sedan laga den färdig i ugn på en lägre temperatur (70-125 grader) för att få en jämnare stekeffekt och en saftigare stek. Steken är genomstekt när innertemperaturen är 68-70 grader. Vill du ha den rosafärgad så ta ut steken vid 60-65 grader. Låt köttet vila en stund, ca 10 minuter, innan det skärs upp.

Ingredienser

  • 1 kg lammstek
  • Olivolja eller smör till stekning
  • 2 st vitlökar
  • 1 msk timjan
  • 1 msk rosmarin
  • 1 st citron, saft & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

    1. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur i ca 30 minuter.
    2. Hacka och blanda vitlök, timjan, citronzest och rosmarin.
    3. Gnid in kryddblandningen i mitten av steken. Salta och peppra både inuti och utanpå.
    4. Bind steken med bindgarn. OBS! Använd inte annat snöre.
    5. Bryn lammsteken gyllene i en panna, flytta över den till ugnssäkert fat och sätt in i ugnen på 130° i ca 50 min.
    6. Stick in stektermometern i stekens tjockaste del. Vid 55° är köttet rosarött (rare), 57° rosa (medium) och vid 65° är det välstekt.
    7. Servera gärna med potatisgratäng och en krispig grönsallad.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander