100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris

Het chiligris med ananassallad

animal icon
Gris
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat

Vår produkt

Fläskytterfilé

Fläskytterfilén skärs ut ur benfri kotlettrad och sitter längs grisens rygg mellan karré och rostbiff. Den kan styckas med eller utan ben. Fläskhare eller ytterfilé kallas den om den är utskuren och renputsad. Ytterfilén har ofta en filélik form, genom att man delar den på längden.

Stek eller grilla köttet på hög värme så ytan förseglas och får fin färg. Sänk sedan värmen och stek färdigt långsamt.

Ingredienser

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

Gör så här

    1. Mixa chilisorterna till ett pulver och gnid in i köttet tillsammans med salt.
    2. Låt ligga och dra i 15-20 minuter.
    3. Grilla på låg värme till en innertemperatur på 62°. Under tiden köttet ligger på grillen blanda samman alla ingredienser till myntayoghurten.
    4. Skär alla ingredienser till salladen i olika storlekar, smaka av med salt, olivolja och lime. Servera med nyklippta örter och cashewnötter.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  
En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander
En hamburgare med smält ost, krispig sallad och tomater på en träbricka

Grillade hamburgare

  • 800 g nötfärs/ högrevsfärs
  • 4 blad romansallad
  • 4 st hamburgerbröd
  • 1 st bifftomat i skivor
  • 150 g lagrad cheddarost
  • Salt
  • Peppar