100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Helstekt oxfilé med ramslök - och gruyere potatispuré

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Vår produkt

En mör, halv oxfilé i förpackning med svart bakgrund som det står Smak av Gotland på.

Oxfilé

Oxfilén sitter på insidan av ryggraden och vi delar den i två delar. Ena halvan med mittbit och huvud och den andra med mittbit och svans.

Stekt hel oxfilé: Ta fram köttet i rumstemperatur i ca 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Brynsedan filén runt om i smör och olja. Stek sedan färdigt i ugn i 125 grader till en innertemperatur på 60 grader (för rosa kött). Låt köttet vila innan servering.

Ingredienser

Helstekt oxfilé

  • 1,1 kg Smak av Gotland oxfilé
  • Smör
  • Salt och peppar
  • Stektermometer

Ramslök – och gruyere potatispuré

  • 900 g mjölig potatis (ex: mandelpotatis)
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 50 g finriven gruyere
  • 2 tsk torkad ramslök

Rödvinssås

  • 1 lök (gul eller schalotten)
  • 1 morot
  • 25 g smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk socker
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 5 dl rött vin
  • 3 msk kalv eller oxfond
  • 1 tsk soja
  • 1 dl vatten
  • (eventuellt 1 dl vatten och 1-2 tsk majsstärkelse till redning)

Gör så här

    Helstekt oxfilé
    1. Ta fram oxfilén 30 min - 1 h innan tillagning.
    2. Sätt ugnen på 125 grader, över och undervärme.
    3. Lägg oxfilén på en skärbräda, torka av vätska och putsa putsa bort eventuella senor/hinnor.
    4. Krydda hela oxfilén med salt och peppar.
    5. Hetta upp en stekpanna till hög värme. Bryn köttet på alla sidor och lägg över i en liten ugnsfast form.
    6. Ställ formen i ungen i ca 1 h eller tills köttet har nått en innetemperatur på 55 grader.
    7. Ta ut köttet och låt vila i 15 min.
    8. Skär köttet i 1,5 - 2 cm tjocka skivor.
    Ramslök - och gruyere potatispuré
    1. Skala och koka potatis i saltat vatten tills genomkokt/mjuk. Häll av vattnet och låt ånga av i ca 5 min.
    2. Hetta upp grädde och mjölk i en liten kastrull. Skär kallt smör i tärningar.
    3. Vispa potatis och gräddmjölk till en nästan slät puré.
    4. Vispa ner smör, ost och ramslök.
    5. Toppa purén med lite smält smör och ramslök innan servering.
    Rödvinssås
    1. Skala och skär lök och morot i stora bitar.
    2. Hetta upp en kastrull till medelhög värme, tillsätt smör och låt lök och morot fräsa i ett par minuter.
    3. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa i ca 1 min under omrörning.
    4. Tillsätt socker och balsamvinäger. Låt reducera till en sirapsliknande konsistens.
    5. Tillsätt vin och låt koka i ca 15 min.
    6. Tillsätt fond, soja och 1 dl vatten och låt koka i ca 5 min.
    7. Sila av såsen och smaka av med salt och peppar.
    8. (Vid behov, red såsen med majsstärkelse och vatten).

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander