100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Grillad biff med tomatsallad & ramslökssmör

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat

Vår produkt

Rostbiff i vakuumförpackning

Rostbiff

Rostbiffen sitter vid djurets ryggslut och är ett mört och smakrikt kött. Rostbiff passar både att steka och grilla.

Ta fram köttet i rumstemperatur i 30 minuter. Krydda steken med salt och peppar. Bryn sedan rostbiffen runt om i smör och olja. Stek rostbiffen i ugn på 125 ° till en innertemperatur på 58-62° (för rosa kött). Låt rostbiffen vila innan servering.

Rostbiff kan också skäras i skivor och stekas eller grillas.

Stekning

Häll olja i en varm stekpanna och stek på full effekt ca en minut på varje sida (för rosa kött). Tillsätt en klick smör, stäng av värmen och stek vidare i ca två minuter. Glöm inte att vända köttet under stekningen. Vill du ha genomstekt kött istället så stäng inte av värmen utan sänk den istället med en tredjedel och stek sedan någon minut till.

Grillning

Grilla rostbiffen ca 15 cm över glöden (alternativt på full effekt på gasolgrill), en minut på varje sida tills biffen får fin färg. Flytta köttet åt sidan och fortsätt grilla i ca två minuter till eller till innertemperaturen når 58°. Glöm inte att vända köttet ofta under grillningen. Låt sedan köttet vila en stund innan servering.

Ingredienser

  • 1 kg biff
  • 2 st lime
  • Olivolja
  • Salt
  • Tellicherry svartpeppar

  • Ramslökssmör
  • 100 g ramslök
  • 150 g smör
  • Salt
  • Tellicherry svartpeppar

  • Picklad rödlök
  • 2 st rödlök
  • 2 st lime (saft och zest från 1)
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk socker
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk tellicherry svartpeppar

  • Sallad
  • 200 g ruccolasallad
  • 500 g tomater

Gör så här

    1. Picklad rödlök Skala och skär rödlöken tunt, blanda alla ingredienser och låt stå i minst 2 timmar.
    2. Ramslökssmör Blanchera ramslöken hastigt, kyl i kallt vatten, krama ur ordentligt, mixa i en matberedare med smöret, smaka av med salt och peppar. Dela biffen i mitten till två tjocka skivor på 500g, salta och peppra, grilla dem över bra glöd tills de fått fin färg, dela limen och grilla halvorna, lägg biffarna sedan på sidan av glöden, över indirekt värme, vid 53°c innertemperatur är den härligt rosa. Låt köttet vila några minuter innan ni skär upp köttet. Dela tomaterna och blanda med den picklade löken, smaka av med ev. mer salt och peppar, blanda i ruccola och strimlad färsk ramslök precis före servering. Servera köttet med tomatsalladen och ramslökssmör.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander