100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Gräddig timjansgryta på nötbog

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /www/webvol3/3r/40ci0oxaqpp3ka1/smakavgotland.se/public_html/wp-content/themes/Simpler/single-recept.php on line 40

Warning: Attempt to read property "name" on null in /www/webvol3/3r/40ci0oxaqpp3ka1/smakavgotland.se/public_html/wp-content/themes/Simpler/single-recept.php on line 40

Vår produkt

Notbog i vakuumförpackning

Nötbog

Nötbogen är en framdelsmuskel som sitter mellan skulderbladet och frambenet. Köttet är magert och smakrikt.

Nötbogen passar mycket bra till långkok, t ex Sjömansbiff, Porterstek och Tjälknöl. Jämfört med högreven är nötbogen ett magrare kött.

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar av nötbog 
  • 100 g bacon 
  • 150 g skogschampinjoner 
  • 3 st gula lökar, mediumstorlek 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 0,5 dl vetemjöl 
  • 2 dl rödvin 
  • 6 dl vatten 
  • 0,5 dl oxfond 
  • 2 msk torkad timjan 
  • 1 dl vispgrädde 
  • Smör 
  • Rapsolja 
  • Salt  
  • Peppar 

Gör så här

    1. Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat, ca 30 minuter innan du börjar laga mat.
    2. Skala och klyfta löken. Skala och hacka vitlöken. Ansa svampen och skär även den i klyftor. Dela baconet i centimeterstora bitar.
    3. Ta fram köttet ur förpackningenl, lägg upp det på en skärbräda och torka av eventuell vätska från det med hushållspapper.
    4. Hetta upp en gryta med en skvätt rapsolja i till medelhög värme, ca 7 av 9.
    5. Fräs bacon, gullök och champinjoner tillsammans i grytan tills champinjonerna slutat vätska sig. Tillsätt en klick smör och fortsätt fräsa ett par minuter tills allt börjat få en gyllene färg.
    6. När svampblandningen börjar se klar ut tillsätter du den hackade vitlöken och låter den fräsa med de sista minutrarna.
    7. Lyft ur svampblandningen ur grytan och lägg åt sidan.
    8. Fräs köttet i omgångar tills allt fått fin färg på alla sidor.Tillsätt mer smör och rapsolja efter behov.
    9. Lägg tillbaka allt kött i grytan och pudra över vetemjölet.
    10. Tillsätt vin, vatten och fond. Låt koka upp och tillsätt svampblandningen och timjan.
    11. Låt puttra på låg värme i ca 2h.
    12. Efter två timmar tillsätter du 1 dl grädde och låter koka upp igen.
    13. Servera med potatismos, pressad potatis eller ris.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander