100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris

Fläskytterfilé med klyftpotatis och örtig sallad

animal icon
Gris
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Vår produkt

Fläskytterfilé

Fläskytterfilén skärs ut ur benfri kotlettrad och sitter längs grisens rygg mellan karré och rostbiff. Den kan styckas med eller utan ben. Fläskhare eller ytterfilé kallas den om den är utskuren och renputsad. Ytterfilén har ofta en filélik form, genom att man delar den på längden.

Stek eller grilla köttet på hög värme så ytan förseglas och får fin färg. Sänk sedan värmen och stek färdigt långsamt.

Ingredienser

Fläskytterfilé

  • 1 Smak av Gotland fläskytterfilé
  • 0,5 msk torkad rosmarin
  • 0,5 msk torkad timjan
  • Rapsolja

Klyftpotatis

  • 800 g potatis
  • Rapsolja
  • Salt och peppar

Gör så här

    Fläskytterfilé
    1. Ta fram köttet i god tid så att det är rumstempererat till tillagning.
    2. Sätt ugnen på 150 grader, över och undervärme
    3. Torka av köttet med hushållspapper och krydda rikligt med rosmarin och timjan.
    4. Hetta upp rapsolja i en stor stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Lägg därefter köttet i en ugnsfast form eller plåt och baka mitt i ugnen i ca 30 min eller tills köttets innetemperatur är 68 grader.
    5. Ta ut köttet ur ugnen och låt vila i minst 10 minuter.
    6. Skär köttet i tunna skivor.
    Klyftpotatis
    1. Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme.
    2. Skär potatisen i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsolja och krydda med salt och peppar.
    3. Rosta i ugnen i ca 25 min tills mjuk och gyllenbrun.
    4. Servera fläskytterfilé och klyftpotatis tillsammans med en örtig sidosallad.
     

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander