100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Flankstek med örter

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt
Ett fatt med en stek toppad med lök och örter

Vår produkt

Flankstek i vakuumförpackning

Flankstek

Flanksteken är en mör styckningsdetalj från sidan av nötdjuret som passar mycket bra att grilla.

Grilla över glöd/medelvärme på gasol, och grilla tills innertemperaturen är 58°, ca 6 min. Vänd Flanksteken ett par gånger under grillning. Låt köttet vila någon minut innan det skärs upp. Tänk på att skära köttet tvärs över muskelfibrerna.

Ingredienser

  • 1 st flankstek
  • 20 g färsk timjan
  • 20 g färsk rosmarin
  • 1 st chili i skivor
  • 2 st gul lök i skivor
  • 3 st vitlöksklyftor i skivor
  • Matolja
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

    1. Börja med att putsa köttet.
    2. Skiva lök, vitlök och chili.
    3. Blanda köttet med alla ingredienser utom salt i en vid skål eller ett bleck. Har du tid, gör gärna marineringen dagen innan.
    4. Separera sedan köttet från kryddor och lök.
    5. Se till att ha ordentlig glöd på grillen, salta och peppra och grilla så köttet får tydligt grillmönster.
    6. Sätt ugnen på 95° och laga klart köttet med stektermometer. Vid 52° är köttet rött (rare), vid 57° rosarött (medium) och vid 65° är det genomstekt (well done).
    7. Ett alternativ till att låta köttet gå klart i ugnen är att du lägger köttet på den svalare delen av grillen en stund innan du skivar upp det.
    8. Gör ett paket i folie till löken, örterna och chilin, baka allt på grillen.
    9. Servera köttet med en krispig sallad, primörer och den bakade löken.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander