100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Entrecôte med rotfrukter

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Övrigt
Tillagad entrecôte ligger med rotfrukter på en tallrik

Vår produkt

Entrecôte i skivor i tråg

Entrecôte (skivor)

Entrecôten är en mör och smakrik detalj med en rik marmorering som ger köttet extra smak och gör det mörare. Entrecôte i skivor kan stekas eller grillas.

Rumstemperera köttet i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn skivorna i både smör och olja. Stek sedan i ugn på 125 grader till en innertemperatur av 55 grader (för rosa kött). Låt köttet vila innan servering.

Ingredienser

  • Entrecôte (4 skivor) á 180 g
  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 4 st potatisar
  • 1 msk mörkt muskovadosocker
  • 1 dl färskost, smaksatt med örter
  • 0.5 kg potatis
  • 1/2 st citron (saften)
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • Timjan
  • Salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Skala och tärna morot, palsternacka och potatis.
    2. Stek dem i smör tills de är gyllene, strö över muskovadosocker. Lägg även i grova ringar av purjolöken. Salta och peppra, avsluta med timjan och citronsaft.
    3. Salta och peppra köttet, stek i panna cirka 2 minuter per sida. Obs! Låt köttet få vila några minuter innan du skär i det.
    4. Servera med rotfrukterna, färskosten samt gärna lite ruccolasallad.
    5. Tips! När man skall välja nötkött, framförallt biff och entrecôte, leta efter en riktigt fint marmorerad köttbit. Låt fettkappan sitta kvar när du tillagar köttet, det bidrar till att det smakar mer och blir saftigt. Att låta köttet ligga framme och bli rumstempererat innan tillagning resulterar också i att du får en saftigare köttbit.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander