100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Entrecôte med couvreost

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat
En tallrik med en bit entrecote toppad med tillbehör

Vår produkt

Entrecôte i vakuumförpackning

Entrecôte

Entrecôten är en mör och smakrik detalj med en rik marmorering som ger köttet extra smak och gör det mörare. Köttet kan stekas helt, som rostbiff eller i skivor. Entrecôte i skivor kan även grillas.

Rumstemperera köttet i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn entrecôten, hel eller i skivor, i smör och olja. Stek i ugn på 125 grader till en innertemperatur av 60 grader (för rosa kött). Låt köttet vila innan servering.

Ingredienser

4 skivor á 180 g entrecôte
20 st primörrödbetor, med lite blast
1 rulle covrée i bitar (en härlig ost från Gotland)
1 dl cashewnötter
Vattenkrasse

Vinaigrette
2 msk honung, flytande
1/2 dl balsamicovinäger
1/2 dl schalottenlök, finhackad
Olivolja
Strösocker
Salt
Svartpeppar

Tips! Koka alltid rödbetor med skalet på för att behålla smak och färg, skala betorna under rinnande vatten med händerna så åker skalet av lättare. Om Covrée: Covrée är en ost från Stafva gård gjord på komjölk, men smakar som en getost då man syrar och tillverkar den med samma metod som för getost. Det går bra att använda chèvre om man inte får tag på Covrée.

Gör så här

    1. Ta ut köttet så att det är rumstempererat när du sätter igång att grilla.
    2. Koka upp vatten smaksatt med socker och salt i en kastrull.
    3. Lägg i rödbetorna och koka tills dem är mjuka.
    4. Salta och peppra köttet.
    5. Se till att grillen är ordentligt het, lägg på köttet och grilla 2
    6. 4 minuter per sida, låt det vila i folie eller ligga en stund på den svala sidan av grillen innan du serverar.
    7. Lägg nu även rödbetorna på grillen. Blanda samman ingredienserna till vinaigretten, smaka av med socker, salt och peppar.
    8. Lägg upp allt på ett stort fat med köttet i botten, betor, smulad ost, cashewnötter och krasse, ringla slutligen över vinaigrette.
    9. Servera med krispig sallad.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander