100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris

Bao buns med gotländsk fläskkotlett, svamp och semitorkade tomater

animal icon
Gris
fork icon
4 portioner
clock icon
Lättlagat
Två händer håller i ett babord med fläsk, salladsblad och sås. Två vinglas med rött vin står i förgrunden.

Vår produkt

Två skivor fläskkotlett i sin förpackning

Fläskkotlett

Fläskkotlett är skivad fläskytterfilé, som i sin tur skärs ur benfri kotlettrad som sitter längs grisens rygg mellan karré och rostbiff. På fläskkotletten sitter fettet som en kappa snarare än insprängt som i till exempel karré. Med rätt tillagning - inte för länge - ger fettkappan ifrån sig fantastisk smak och du får ett saftigt kött.

Stek eller grilla köttet på hög värme så ytan förseglas och får fin färg. Sänk sedan värmen och stek färdigt.

Ingredienser

    Buns med gotländskt fläsk

    • 300 g Smak av Gotland skivad fläskkotlett  
    • 8 baobröd 
    • 1 dl ketchup 
    • 2 msk soja 
    • 4 msk tomatpuré 
    • 1 msk honung 
    •  1 vitlöksklyfta 
    • 0,5 tsk rökt paprikapulver 
    • 0,5 tsk salt 
    • 1 tsk tabasco 

    Tryffelmajjo

    • 2 ägggulor 
    • 1 tsk dijonsenap 
    • 1 tsk vitvinsvinäger 
    • 0,5 tsk Salt 
    • 2,5 dl rapsolja 
    • 1-2 krm gotländsk tryffelolja

    Semitorkade tomater

    • 250 g små tomtaer 
    • 2 msk balsamvinäger 
    • 1 tsk socker 

    Stekta skogschampinjoner

    • 250 g skogschampinjoner 
    • 1 msk balsamvinäger 
    • 1 vitlöksklyfta 
    • 1 krm svartpeppar 
    • 2 msk olivolja 
    • 0,5 msk honung 
    • 1 msk japansk soja 
    • Smör 
    • 1 dl persilja 

    Gör så här

      Bao med gotländskt fläsk 

      1. Ta fram köttet ur förpackningen, torka torrt med hushållspapper.

      2. Skär små jack i fettkappan, för att förhindra ttet från att skåla sig när du steker det  

      3. Blanda alla ingredienser till marinaden och marinera i minst 2 h. Om du marinerar längre kan du lägga köttet i kylen men ta fram det i god tid att det blir rumstempererat innan du börjar tillaga det.  

      4. Hetta upp en stekpanna till medelhög värme. 

      5. Stek hög värme ca 2 min per sida. Vänd och stek en minut till. Lägg köttet en skärbräda och låt vila minst 5 minuter. Ju längre du låter köttet vila desto saftigare kommer det att hålla sig.  

      6. Skär upp köttet i tunna ca 2-3 mm skivor. Se till att du skär köttet att du kapar fibrerna. 

      Servera med tillbehören.

      Tryffelmajjo

      1. Häll allt förutom oljorna i en stavmixerskål

      2. Mixa ihop allt med stavmixer. Fortsätt mixa under tiden som du tillsätter oljan långsamt. Mixa med stavmixer tills det gått ihop 

      3. Smaksättslutet med tryffeloljan.

      Semitorkade tomater 

      1. Sätt ugnen 125 grader över och undervärme. 

      2. Dela tomaterna längden. Lägg dem i en bunke och häll över balsamvinäger och socker. Blanda ordentligt 

      3. Låtalltiugneni 1-2h medanköttetmarinerar. Ju längre du kördemdestosötareochtorrareblir de.

      Stekta skogschampinjoner 1. Putsa och klyfta champinjonerna. 2. Finhacka persiljan. 

      3. Skala och riv vitlöken. Blanda med resten av ingredienserna förutom persiljan. 

      4. Stek svampen tills den vätskat ur sig. Tillsätt en klick smör och stek ett par minuter till. 

      5. Häll marinaden och låt puttra tills den blivit som en glace. Rör ner persiljan och häll upp i en serveringsskål.

    SMAKLIG MÅLTID!

    Mer inspiration & smakglädje

    Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

    • Revben 
    • 800g revben 
    • 1 st gullök 
    • 1 st vitlöksklyfta 
    • 20 st pepparkorn 
    • 2 st lagerblad
    • Glaze 
    • 2 dl färskpressad apelsin 
    • 2 msk riven ingefära 
    • 1 dl honung 
    • 0.75 dl japansk soja 
    • 1 krm cayennepeppar  

    Het chiligris med ananassallad

    • 1 kg fläskytterfilé
    • 1 st ancho chili
    • 1 st chipotle chili
    • 3 g pequin chili
    • 3 g torkade chiliflakes
    • 20 g salt
    • 50 g cashewnötter
    • 100 g nyklippta örter

    • Melonsallad
    • 0.5 st granatäpple
    • 1 st röd chili i ringar
    • 20 g koriander, strimlad
    • 20 g persilja, strimlad
    • 4 st vårlökar
    • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
    • Salt
    • Svartpeppar
    • Olivolja
    • Myntayoghurt
    • 2 dl yoghurt
    • 4 kvistar mynta, strimlade blad
    • 1 st lime, juice & zest
    • Salt

    Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

    En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

    Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

    • 250 g ryggbiff
    • 4 msk pressad lime
    • 4 msk fisksås
    • 4 msk socker
    • 1 st röd chili
    • 1 st vitlöksklyfta
    • 1,5 dl jordnötter
    • 1 kruka koriander