100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Grillad oxfilé med sparris

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat

Vår produkt

Oxfile i skivor i tråg

Oxfilé (skivor)

Oxfilén sitter på insidan av ryggraden och är den möraste detaljen på djuret. Filén kan delas upp i huvud, mittbit och svans.

Ingredienser

  • 4 bitar á 200 g oxfilé
  • 20 g grön sparris
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 50 g färska örter (t ex dragon, persilja och körvel)
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st isbergssallad
  • 2 st citroner
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

    1. Blanda smöret med örterna samt vitlöken och smaka av med salt och peppar.
    2. Pensla köttet med olja, salta och peppra.
    3. Grilla över ordentlig glöd 3-4 minuter på varje sida. Låt ligga och vila antingen i folie eller på den svala sidan på grillen. Ett alternativ är att laga klart köttet i ugnen på 95°. Sätt i stektermometer. Vid 52˚ är köttet röttt (rare), vid 57˚ rosarött (medium) och vid 65˚ är det genomstekt (well done).
    4. Pensla sparrisen med olja och grilla.
    5. Servera med isbergssallad, örtsmör och en halv citron för varje person att själv pressa över kött och grönsaker.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander